Kızıldeniz’de geçen hafta Husi militanları tarafından saldırıya uğrayan Yunan bayraklı “Sounion” adlı tanker, Pentagon yetkililerinin uyarılarına göre petrol sızdırıyor. Pentagon sözcüsü Maj. Gen. Patrick Ryder, bir milyon varil ham petrol taşıyan tankerin yanmakta olduğunu ve denize petrol sızdırdığını belirtti. Sounion’un Irak’tan Yunanistan’a seyahat ederken saldırıya uğradığı, mürettebatın tahliye edildiği bildirildi.

Saldırı sonrası gemi, Kızıldeniz’de hareketsiz kalmış durumda ve yangının devam etmesi, ham petrolün de alev almasına neden olabilir. Bu, sadece bölgedeki denizcilik için bir tehlike değil, aynı zamanda bölgesel bir çevresel felaket riski taşıyor.

Türk Kızılay’dan kıtlığın eşiğindeki Gazze’ye gıda desteği Türk Kızılay’dan kıtlığın eşiğindeki Gazze’ye gıda desteği

Eunavfor Aspides, yangınların geminin ana güvertesinde birkaç bölgede çıktığını, ancak yangının daha fazla yayılmasının olası olmadığını belirtti. Husi militanları, saldırıların İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı bir misilleme olduğunu iddia etti. Bu saldırılar nedeniyle Kızıldeniz’deki denizcilik maliyetlerinin arttığı ve alternatif rotaların kullanılmaya başlandığı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Husilere saldırılarını durdurma çağrısında bulunurken, diğer ülkeleri de bu çevresel felaketi önlemek için adım atmaya davet etti.