Kıbrıs İşçi ve Emekçi Federasyonu hem asgari ücret hem de Çalışma Bakanı’nı şikayet etti
“Asgari Ücretler Yasası’nın 4. Maddesine göre; ücret belirlenirken, ‘hayat pahalılığı ve genel seyir’ dikkate alınır
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ İyi İdare Yasası’nın neredeyse tüm maddelerine aykırı davranıyor”
BAKAN HEDEFTE
Kıbrıs İşçi ve Emekçi Federasyonu (KİEF) geçtiğimiz hafta devlet ve işveren temsilcilerinin oylarıyla belirlenen “yeni asgari ücretin yasaya aykırı” olduğunu vurguladı. KİEF Genel Başkanı Güven Bengihan tarafından yapılan yazılı açıklamada ayrıca, “yasalara uymayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın” da görevden alınması gerektiği belirtildi. Yazılı açıklamada, Sadık Gardiyanoğlu’nun hem 22/1975 sayılı Asgari Ücretler Yasası’na hem de 27/2013 sayılı İyi İdare Yasası’na aykırı davrandığı ve görevlerini yerine getirmediği savunuldu. Açıklamada, “İyi bir idarenin görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getirmeyen Sadık Gardiyanoğlu derhal görevden alınmalıdır. Bu bağlamda, Başbakan Ünal Üstel’e seslenerek, bakan görevden alınana kadar her gün bu çağrıyı yineleyeceğimizi vurgularız.” denildi.
İNSANCA YAŞAM GEREKSİNİMİ
Asgari Ücret Saptama Komisyonu 17 Ocak Cuma günü yaptığı toplantıda brüt asgari ücret 43 bin 469 TL; net asgari ücret ise 37 bin 818 TL olarak belirlenmişti. Özel sektör çalışanlarının büyük tepkisine yol açan bu karara dikkat çeken KİEF, şu ifadeleri kullandı; “Asgari Ücretler Yasası’nın 4. Maddesine göre; Asgari ücret ‘işçi ve ailelerinin insanca yaşam için gereksinmeleri’ karşılayabileceği oranda ‘hayat pahalılığı ve genel seyir’ dikkate alınarak saptanır. Dolayısıyla dört aylık hayat pahalılığı oranı %11.12 iken asgari ücrete yapılan %7.5 oranındaki artış bu Yasa’ya açıkça aykırıdır.”
319 GÜNDÜR YANIT YOK!
Yeterli çoğunluğu sağladığı KİEF’in de İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nda yer alması gerektiğini belirten Bengihan, yasalar uyarınca tüm kamu ve özel sektör çalışanlarının İhtiyat Sandığı iştirakçisi olduğunu anlattı. Bengihan, “31 Ekim 2024 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na yazılı olarak başvurarak İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’ndaki hakkımızın teslim edilmesi için Yasa’nın emrettiği çerçevede gereğinin yapılmasını talep etmiştik. Tam 81 gün geçmiş olmasına rağmen tarafımıza herhangi bir yanıt verilmemiştir” derken, 7 Mart 2024 tarihinde aynı konuda yaptıkları başvuruya ise 319 gündür yanıt almadıklarını anlattı.
Kaynak; Gıynık