Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne dair CNN Türk'ten Kübra Aydın ve Emir Ünlü’ye açıklamalarda bulundu. Töre, Kıbrıs’ın uluslararası tanınması konusunda ilk adımı Azerbaycan’dan beklediklerini ifade etti.

Kaçak Göçmene Sahte Evrak Cezası Kaçak Göçmene Sahte Evrak Cezası

Töre, Meclis’ten yapılan açıklamada, “Bugün 146 ülke Filistin’i tanıyor ancak İsrail saldırılarına devam ediyor. Bizim arkamızda sadece Türkiye var ve kimse bize dokunamıyor. Bu yüzden Türkiye ve Türk ordusu çok güçlü” dedi.

Federal yapı konusuna değinen Töre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "KKTC tanınmalıdır" sözlerine atıfta bulunarak, “Önce bu tanınmayı Azerbaycan’dan bekliyoruz, ardından diğer Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye’ye dost olan ülkelerden de adımlar bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Kıbrıs Türk halkının milli devleti olduğunu belirten Töre, KKTC’nin "Ne mutlu Türk’üm diyene" diyenlerin milli devleti olduğunu vurguladı.

KKTC’nin ve Kıbrıs Barış Harekatı’nın yarattığı coğrafyanın, Amerikalılar, İngilizler, Fransızlar veya Yunanlılar tarafından hediye edilmediğini söyleyen Töre, “Şehitlerimizin kanıyla sulanmış bu topraklar bize kahraman gazilerimizin hediyesidir” dedi. Töre, Yunanistan’ın üs kurma girişimlerine karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Biz de KKTC’de üs kurarız" açıklamasını destekleyerek, “Türkiye ve KKTC olarak daha caydırıcı olabilmek için hava ve deniz üslerini büyütebiliriz. Türk ordusu ve güvenlik kuvvetleri olarak orada hazırız” dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Mari’de deniz üssü kurma girişimlerine ve İsrail’in Güney Kıbrıs’ı lojistik üs olarak kullanmasına değinen Töre, “Eğer İsrail, Güney Kıbrıs’taki üsleri kullanacaksa, bu üsler hedef haline gelecektir. Bu tür adımlardan vazgeçmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.