Kıbrıs mutfağı, adanın tarih boyunca ev sahipliği yaptığı çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan zengin bir gastronomik hazinedir. Akdeniz ikliminin etkisiyle yetişen taze malzemeler ve özgün baharatlar, Kıbrıs mutfağını diğer Akdeniz ülkelerinden ayıran önemli unsurlardır. Kıbrıs'ın mutfak kültürü, geleneksel pişirme teknikleri ve aromatik otlar kullanılarak hazırlanan lezzetlerle adeta bir lezzet şölenine dönüşmüştür.

Bu haftaki yazımızda, Kıbrıs'ın geleneksel tariflerinden biri olan Lalangı ile sizleri tanıştırmak istiyoruz. Lalangı, özellikle tavşan etini seven avcılar tarafından tercih edilen, zengin bir tat profiline sahip bir yemektir. Kıbrıs mutfağında önemli bir yeri olan bu tarif, av sezonunun açılmasını bekleyen avcıların sabırla hazırladığı bir lezzet olarak bilinir.

Lalangı

Lalangı, bizim memleketimizde özellikle tavşan etini seven avcılar tarafından çokça tercih edilir. Evde beslenilen tavşanlardan yapan pek yoktur. Avcılar, avlaması oldukça zor ve zahmetli olan tavşan için uzunca bir dönem av sezonunun açılmasını beklerler. Bu sezonda da şansı olanlar vurur, temizler ve lalangısını yer.

Malzemeler

  • 3 Bardak Un
  • 25 gr Maya
  • Bir Tutam Şeker
  • Bir Tutam Tuz
  • Bir Tutam Karabiber
  • Ilık Su
  • 1/4 Tavşan

Yapılışı

Her şeyden önce avlanmış tavşanı yardım alarak iyice temizliyoruz. Tavşanın etli yerlerinden parçalar keserek küçük bir tencereye  koyuyoruz. Etlerin üzerini örtecek kadar su ekleyip, etler iyice pişip dağılana kadar kaynatıyoruz. Daha sonra etlerin soğuması için bir tabağa çıkarıyoruz. Soğuyan etleri tiftikliyoruz. Çukur bir kabın içine un, kuru maya, çörek otu, kimyon, karabiber ve iki bardak kaynamış tavşanın suyundan koyup cıvık bir hamur elde edene kadar karıştırıyoruz. Hamurun üzerini bir bezle örterek mayalanmaya bırakıyoruz. Yaklaşık bir saat sonra mayalanan hamura tiftiklenmiş tavşan etlerini ekliyoruz. Orta büyüklükte bir tavaya bir bardak sıvı yağ koyup ısıtıyoruz. Hamurdan, bir yemek kaşığı büyüklüğünde parçalar alarak kızgın yağa koyuyoruz. Bir şişle lokma gibi kızaran ve şişen lalangıları çevirerek, altının ve üstünün pembeleşmesini sağlıyoruz. Pişen lalangıları, altına kağıt havlu yerleştirilmiş çukur bir tabağa koyup, biraz soğuduktan sonra üzerine arı balı dökerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun!

 

İşyerini gümrüksüz ürünlerle doldurdu İşyerini gümrüksüz ürünlerle doldurdu