Kıbrıs ve ABD, Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos'un Washington'a yaptığı ziyarette ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya gelmesiyle birlikte pazartesi günü stratejik diyalog anlaşması imzaladı.

“İlk turu sonbaharda Kıbrıs'ta gerçekleşecek olan stratejik diyaloğun başladığını duyuruyoruz. Bu gelişme, iki ülke arasındaki ilişkilerin birçok alanda daha da derinleştiğinin ve genişlediğinin göstergesidir" dedi.

Cumhuriyet artık ABD'nin bugüne kadar stratejik diyalogunu resmileştirdiği 30 ülkeden biri haline geldi; bunların 13'ü AB üyesidir.

En sevindirici gelişmelerden biri de seyahat belgelerinin kullanımı konusunda ikili işbirliği anlaşmasının imzalanmasıdır.

Kıbrıs'ın nihai amacı, Kıbrıs vatandaşlarının vize almaya gerek kalmadan 90 güne kadar iş veya turizm amacıyla ABD'ye seyahat etmelerine olanak sağlayacak olan Vize Muafiyet Programına resmi olarak katılmasıdır.

Somut bir ifadeyle, stratejik diyalog artık Lefkoşa ve Washington'un altı sütunla ilgili konularda yılda iki kez üst düzey görüşmelerde bulunacağı anlamına gelecektir: insani kriz yönetimi; terörizm ve güvenlik; enerji; ticaret ve yatırım; eğitim ve kültürel konular.

İlk tur görüşmelerin, iki ülkenin dışişleri bakanlıklarından üst düzey yetkililer arasında Eylül ayında Lefkoşa'da gerçekleşmesi planlanıyor.

Stratejik diyalog, iki ülke arasındaki iletişimin "her düzeyde" sürekli olacağı anlamına gelir. Ayrıca, her ülkenin ortaya koyduğu önceliklere odaklanacak şekilde yüksek düzeylerde kurumsallaştırılacaktır.

Blinken, Kıbrıs ve ABD'nin " her iki ülkenin ilişkilerinin derinleşmesine " işaret eden bir gelişmeyle stratejik bir diyalog başlattıklarını duyurdu.

Ayrıca Kıbrıs'ın Amalthea planında Gazze'ye yardım göndermedeki rolünü müjdeleyerek, ABD'nin ülkenin bölgedeki rolünü takdir ettiğini vurguladı.

Kombos ise şunları söyledi: “Bugün Bakan Blinken ile birlikte Kıbrıs-ABD ilişkilerinin önemini bir kez daha teyit ettik ve iki ülke arasında Stratejik Diyalog ilan ettik. Mesajım açıktı: Kıbrıs, ABD'nin güvenilir ve öngörülebilir bir ortağıdır. Kıbrıs çözümün bir parçasıdır; Kıbrıs cevabın bir parçası.”

Hükümet, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "dostça ve samimi bir atmosferde" gerçekleştirilen toplantıda, Kıbrıs-ABD ilişkilerinin üst düzeyde olduğunun teyit edildiğini ve iki ülke arasında Stratejik Diyalog'un başlatıldığının duyurulduğunu söyledi. .

Stratejik Diyalog aracılığıyla, Kıbrıs Cumhuriyeti ile ABD arasında hem ikili hem de çok taraflı düzeyde stratejik işbirliğinin derinleştirilmesi ve güçlendirilmesine yönelik çerçeve oluşturulmaktadır.

Bakanlar ayrıca Ortadoğu'daki durumu da ele alarak, insani yardımın deniz koridoru yoluyla Gazze'ye ulaştırılması konusunu ele aldı. Bu bağlamda Blinken, Amalthea Planı'nın uygulanmasında Kıbrıs'ın öncü rolü nedeniyle Kombos'a teşekkür etti.

Toplantıda Kıbrıs meselesi de tartışıldı ve Dışişleri Bakanı, ABD'nin ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) öngörüldüğü gibi siyasi eşitlikle iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon çözümüne ulaşma yönündeki irade ve kararlılığını vurguladı. ) çözünürlükler. ABD Dışişleri Bakanı ise Kıbrıs sorununun BM çerçevesinde çözümüne ABD'nin desteğini yineledi.

Konuya yakın kaynaklar, ülkenin her zaman Kıbrıs sorununun gölgesinde görülmesine rağmen, ülkenin artık 'sorun'dan daha fazlasını sunabileceğini kesin bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Kıbrıs bu konuda "önemli ilerleme" kaydetti ve seyahat belgeleri konusunda ikili anlaşma imzalandı. Anlaşma, Kombos ve Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu dışişleri bakanı yardımcısı James O'Brien'ın huzurunda her iki ülkenin büyükelçileri arasında imzalandı.