Bu sabah İsrail ordusu, Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine hava saldırıları düzenledi. Saldırıların, ülkeye yönelik büyük bir tehdit olabileceğine dair istihbarat bilgisi üzerine gerçekleştirildiği ve "önleyici" nitelikte olduğu ifade edildi. Bu gelişmelerin ardından, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ülke genelinde 48 saat olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

TRUMP'A İKİNCİ SUİKAST GİRİŞİMİ TRUMP'A İKİNCİ SUİKAST GİRİŞİMİ

Hizbullah, İsrail’e 320 Katyuşa roketi ve insansız hava aracı (İHA) gönderdiğini, 11 askeri tesisi hedef aldığını duyurdu. Hizbullah, saldırının ilk aşamasının başarıyla tamamlandığını belirtti ve İsrail’in kuzeyindeki Manara bölgesine de saldırılar düzenledi. İsrail ordusu, bu çatışmalarda ülkenin kuzeyinde 21 yaşındaki bir donanma askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İsrail ordusu, 100'e yakın savaş uçağı ile Hizbullah’ın binlerce roketatar namlusunu imha ettiğini bildirdi. Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde iki savaşçısının öldüğünü duyurdu. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında üç kişinin hayatını kaybettiğini ancak bu kişilerin Hizbullah ile bağlantılı olup olmadıklarının net olmadığını açıkladı.

Saldırının ardından Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havaalanı'na yapılan uçuşlar diğer havalimanlarına yönlendirildi. British Airways, Tel Aviv uçuşlarını Çarşamba gününe kadar askıya aldı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), bölgedeki Amerikan birliklerinin İsrail’e destek için konuşlandırıldığını duyurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ulusal güvenlik kabinesini olağanüstü topladı ve "Ülkemizi korumak, kuzeyde yaşayanların güvenliğini sağlamak için her şeyi yapacağız" şeklinde açıklamada bulundu. Netanyahu, "Bize kim zarar verirse, biz de ona zarar veririz" dedi ve İsrail ordusunun Hizbullah’ın roket saldırılarına karşı yoğun bir şekilde mücadele ettiğini belirtti.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, İsrail’in bölgede topyekun bir savaş istemediğini, ancak İran'ın liderliğindeki şer eksenine karşı kendini koruma amacıyla hareket ettiğini söyledi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, saldırılarla ilgili olarak, "İsrail’i cezalandırmak için hazırız" dedi. Nasrallah, hedeflerinin siviller değil, askeri tesisler olduğunu belirterek, Tel Aviv’in 1,5 km uzağındaki Glilot askeri üssünü hedef aldıklarını açıkladı. Ayrıca Hizbullah'ın Bekaa bölgesinden İsrail'e ilk kez Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) gönderdiğini ekledi.