İsrail ordusu, işgali altında bulunan Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin bölgesinde gerçekleştirdiği geniş kapsamlı askeri operasyonlar sırasında, Hamas’ın Cenin lideri Visam Hazim’i öldürdüğünü duyurdu. Ordudan yapılan açıklamaya göre, Hazim vurularak öldürüldü; kaçmaya çalışan iki kişi ise hava saldırısıyla hedef alındı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, gece saatlerinde Cenin'in güneydoğusundaki Zababdeh kasabasında üç kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Hamas, ölümleri doğrularken, İsrail güçleri bölgedeki mülteci kamplarından çekildi. Ancak, Cenin'deki silah ve patlama sesleri Cuma günü boyunca duyulmaya devam etti.

Geçtiğimiz günlerde Tulkerim'de yerel liderlerin de içinde bulunduğu beş silahlı grup üyesinin öldürüldüğünü açıklayan İsrail ordusu, bu olayla ilgili henüz bir doğrulama yapmadı. Filistin Sağlık Bakanlığı, Batı Şeria’da son yirmi yılın en büyük operasyonlarından birinin sürdüğünü ve operasyonun başladığı günden bu yana en az 19 Filistinlinin öldürüldüğünü belirtti.

İsrail’in güvenlik güçleri Şin Bet ve Sınır Polisi, Cuma günü Visam Hazim’in Cenin’de bir operasyon sırasında etkisiz hale getirildiğini doğruladı. Hazim’in silahlı saldırılar düzenlemek ve yönetmekle suçlandığı açıklandı. Operasyon sırasında öldürülen diğer iki kişinin ise Maysara Masharqa ve Arafat Amer olduğu belirtildi. Her iki ismin de silahlı saldırılara katıldıkları iddia edildi.

Operasyonlar sırasında öldürülenlerin cesetlerinin İsrail güçleri tarafından alıkonduğu bildirildi. Hamas, öldürülen üç kişinin de örgüt üyesi olduğunu doğruladı. Bu gelişmeler, İsrail’in Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarıyla birlikte uluslararası toplumdan sert tepkiler almaya devam ediyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İsrail'in kullandığı yöntemler ve sivil kayıplar nedeniyle duyulan derin endişeyi dile getirdi. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise İsrail’in Gazze'de uyguladığı sistematik şiddetin Batı Şeria’ya da taşındığını ifade etti.

İsrail'in sıradaki hedefi Lübnan İsrail'in sıradaki hedefi Lübnan

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise saldırıların bölgedeki durumu daha da kötüleştirdiği yönünde uyarılarda bulundu. İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından Batı Şeria’daki şiddet olayları da hızla tırmanışa geçti. İsrail ordusu, Batı Şeria'daki operasyonlarını yoğunlaştırırken, bölgedeki çatışmaların artarak devam etmesi bekleniyor.