Projenin Kapsamı ve Maliyet Dağılımı

İsrail, Güney Kıbrıs ve Girit arasında deniz altı elektrik kablosu döşenmesi planlanan proje kapsamında, Rum tüketicilerin maliyetin yüzde 63’ünü ödemek zorunda kalacağı bildirildi. Bu projede, Rum Enerji Düzenleme Kurumu (RAEK), Rum hükümetine, hükümet projeye katılsa da katılmasa da bu maliyetin tüketicilere yansıyacağını belirtti.

Proje Bilgilendirme ve Hukuki Bağlayıcılık

Fileleftheros gazetesi, “Öyle ya da Böyle Kabloyu Ödeyeceğiz” başlığı altında, RAEK’in Rum Meclisi’ne proje hakkında bilgi verdiğini yazdı. RAEK, Yunan Enerji Düzenleme Kurumu ile yapılan ve AB tüzükleri temelinde imzalanan anlaşma uyarınca, deniz altından elektrik kablosu döşenmesi projesine Rum hükümetinin katılmaması durumunda dahi maliyetin yüzde 63’lük kısmının tüketicilere yansıtılacağını vurguladı.

Proje Finansmanı ve Ödeme Yükümlülüğü

Proje üstlenicisi ADMİE şirketi, proje bedelinin 657 milyon euroluk kısmını “AB’yi Bağlamak” fonundan karşılıyor. Ancak eksik kalan 100 milyon euronun Rum yönetimi tarafından ödenmesi gerektiği belirtildi. PAEK, bu bedelin ödenmemesi durumunda ise, bedel karşılığının yüzde 63’ünün Rum tüketicilerden alınması veya Rum hükümetinin dava edilmesi ihtimalleriyle karşı karşıya kalınacağını ifade etti.

Güney Kıbrıs’ta Tarihi Karar: Baş Denetçi Michailidis Görevden Alındı Güney Kıbrıs’ta Tarihi Karar: Baş Denetçi Michailidis Görevden Alındı

Projenin Tamamlanma Süresi ve Öngörülen Tarih

Haberde, projenin 2029 yılı sonunda faaliyete geçmesinin öngörüldüğü de belirtildi.