2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda kadınlar boks 66 kg yarı finalinde Cezayirli Imane Khelif, Taylandlı Janjaem Suwannapheng’i mağlup ederek finale yükseldi. Khelif, 9 Ağustos Cuma günü Çinli Liu Yang ile altın madalya için karşılaşacak.

Erkekler Süper Ligi3. hafta maçları tamamlandı Erkekler Süper Ligi3. hafta maçları tamamlandı

Cinsiyet Tartışmaları Alevlendi

1 Ağustos’taki son 16 turunda İtalyan boksör Angela Carnini’nin Khelif ile karşılaştığı maçın 46. saniyesinde çekilmesi, Khelif ve Lin Yu-ting hakkındaki cinsiyet tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Carnini, maç sonunda gözyaşları içinde, “Hayatımda hiç bu kadar sert bir darbe almamıştım” diyerek sosyal medyada gündem oldu.

Cezayir medyasına konuşan Khelif, “İtalyan boksör beni çok iyi tanıyor. Onun kulübünde birkaç kez antrenman yapmıştım. O ve ekibi, hakkımda çıkan medya fırtınasından yararlanarak beni zayıflatmaya çalıştı,” ifadelerini kullandı.

IOC’nin Açıklamaları Tartışmaları Dindirmedi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ertesi gün, “Khelif kadın olarak doğdu, hayatını bir kadın olarak yaşadı ve kadın pasaportu taşıyor. Bu bir transseksüellik vakası değil,” açıklamasını yaparak tartışmalara son vermeye çalıştı. Ancak bu açıklama, spekülasyonları sonlandırmak için yeterli olmadı. Carnini, Khelif'ten özür dileyerek, “Eğer IOC onun dövüşebileceğini söylüyorsa, bu karara saygı duyarım,” dedi. 

Khelif’in Ailesi ve Destekçilerinden Açıklamalar

Khelif, yaptığı çeşitli açıklamalarda, “Kadın olarak doğdum, kadın olarak kalacağım. Galibiyetimi Araplara hediye ediyorum. Yaşasın Cezayir. Allahu ekber,” dedi. Khelif’in babası ise kızının doğum sertifikasını göstererek, “Bu bizim resmi belgemiz, 2 Mayıs 1999, Imane Khelif, kız. Burada yazıyor, okuyabilirsiniz, bu belge yalan söylemiyor,” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de Cinsiyetçi Tartışmalar

Türkiye sosyal medyasında, Busenaz Sürmeneli’nin Taylandlı Janjaem Suwannapheng’e elenmesinin ardından, Suwannapheng’in cinsiyeti hakkında asılsız iddialar ortaya atıldı. “Busenaz erkek rakibine karşı yenildi” şeklinde paylaşımlar, dezenformasyonun yayılmasına yol açtı. 6 Ağustos’taki Suwannapheng-Khelif karşılaşması da “Kadınlar boksunda iki erkek yarışacak” ifadeleriyle gündeme geldi. Eğer Sürmeneli yarı finale kalsaydı, Khelif ile karşılaşacaktı.