İktisatbank'ın 16 Ağustos 2024'e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Son günlerde ABD'de açıklanan önemli makroekonomik veriler silsilesine dün haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve perakende satışlar verileri de eklendi. İşsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta bir ayın en düşük seviyesine gerilerken, bu durum, işgücü piyasasında düzenli bir yavaşlamanın devam ettiğini gösterdi. Öte yandan, ekonomik aktivite hakkında önemli ipuçları veren perakende satışlar verisi son bir buçuk yılın en büyük artışını kaydetti. 

Avrupa Hazır Beton Birliği İstanbul’da toplandı Avrupa Hazır Beton Birliği İstanbul’da toplandı

Temmuz ayında işsizlik oranının yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,3'e çıkmasının, ekonominin resesyonda olduğu ya da gerilemeye yaklaştığı yönündeki korkuları tetiklemesinin ardından yatırımcılar geçen hafta Pazartesi günü büyük çaplı bir paniğe kapılarak ne var ne yok sat, nakde dön eğilime başvurmuşlardı. Gelinen noktada, piyasalar cephesinde resesyon endişelerin yersiz olduğunu gösteren dünkü veriler ardından piyasalar ekonominin raydan çıkmadığına ikna oldu. Ufukta devasa bir fırtınaya işaret etmeyen veriler ardından 50 baz puanlık devasa bir faiz indirim beklentisinin de hızlıca ortadan kalktığını görüyoruz. 

18 Eylül olağan FED faiz toplantısına yönelik 25 baz puan faizi indirimine bu sabah itibariyle vadeli faiz kontratları %70 ihtimal tanınırken, yılın son üç toplantısına yönelik beklenti ise 100 baz puan olarak geçerliliğini koruyor. Dün açıklanan ve resesyon kaygılarını rafa kaldıran veriler sonrasında ABD'de önde gelen borsaları geceyi %1,5 yükselişle tamamlarken, teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksinde yükseliş %2,4 oldu. ABD dolarının elini güçlendiren dünkü veriler sonrası 10 yıllık gösterge ABD devlet tahvili %3,90 seviyesine yükselirken, ABD dolarının piyasa kuru olan sepet bazında DXY'ye hafif de olsa yükseldi. Faiz getirisi olmayan ons altın, veri veri öncesi 2,470 dolar seviyelerinden salınması ardından 2,450 dolar seviyelerine hafif de olsa geriledi. Altında yeni rekor seviyenin pek de uzak olmadığını, kısa vadede 2,550 dolar seviyesini hedeflediğimizi hatırlatalım. 

https://www.iktisatbank.com/hazine-bulteni