Oluşturulan bu kredi paketinden; KKTC sınırları içerisinde kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocukları adına kayıtlı evi olmayan, Hane geliri 250.000.-TL’yi geçmeyen, KKTC vatandaşları yararlanacaktır.
Kredi paketi, aylık eşit taksitli, en fazla 10 yıl (120 ay) vadeli ve 2,2 milyon TL’yi geçmeyecek ve satın alınacak konutun değerinin azami yüzde 80’i kadar olacaktır. Kredi faiz oranı şu anda yıllık yüzde 21 olacaktır.
1 ARTI 1 YENİ DAİRE BİLE ALMAK MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR
Toplam kredi miktarı yaklaşık 60 bin sterline denk geliyor. K.K.T.C.'de bu fiyata 1 artı 1 yeni daire bile almak mümkün görünmüyor. Yerli halkın, bu fiyatlarla yeni ev sahibi olması zor. Kredi dışında kendisi de hatırı sayılır bir para koyması gerekiyor ki burada da aklımıza belli miktar peşinat ödeyip de projeleri bitmeyen gayrimenkul alıcılarının paralarını geri alamadığı ve firmalar tarafından tek taraflı fesihlerin yapıldığı inşaat projeleri geliyor.
Bu krediyi alan tüketicinin, faizler aynı kalsa bile, 10 yıl boyunca her ay 40 bin TL civarında borç ödemesi yapması gerekiyor. Şu anda bu paraları ödemek bile ekonomik şartlar göz önüne alındığında çok zor.
Yıllar geçtikten sonra, bu taksitler az görünebilir ama böylesine pahalı bir ülkede, dar gelirliler için bu taksit miktarı şu anda bile çok yüksek. Kaldı ki bir yıl sonra ödeme tutarı ve faiz oranlarının değişip değişmeyeceği muğlaktır.
Kredinin açıklandığı zamandan, kullanılacağı zamana kadar, döviz kurlarında artışlar olmakta, kredi miktarında azalma gerçekleşmektedir. Kredide belirlenen net tutarın aynı miktarda verilmeyebileceğini de göz önüne alırsak vatandaşın cebinden daha fazla para çıkabileceğini de unutmamak gerekir.
Geçen defa uygulanan iki kredi paketinden yararlanan sadece 517 kişi. Görüldüğü üzere krediden yararlanan kişi sayısı da son derece yetersiz. Bu kredinin esas amacı, dar ve orta gelirli vatandaşların, uzun vadeli, düşük faizli ev sahibi olmalarının sağlanması ise, başvuru yapıp, hak sahibi olan, tüm vatandaşları kapsayacak şekilde bir kaynak yaratılması gerekmektedir. Aksi halde, fırsat eşitliği de zedelenmiş olacaktır.
VATANDAŞLAR SORUYOR
İnşaat maliyetlerinin artması, döviz kurlarının yükselmesi ve yoğun yabancı yatırımcı talebi nedeniyle, ülkemizde ev fiyatları yükselmesine neden olmuştur. Dar ve orta gelirli yerli vatandaşlarımızın ev alma imkânları çok azalmış ve neredeyse hayal haline gelmiştir. Müteahhitler de bunu doğrulamaktadır. Ayrıca emlak piyasasında yer alan durgunluk nedeniyle projelerin tamamlanamaması ve yapsatçı inşaat firmalarının durdurulan projeleri nedeniyle İran, Rusya gibi yabancı yatırımcıların ön ödeme yaptıktan sonra sözleşmelerinin tek taraflı olarak firmalar tarafından feshedilmesi haberlerine daha önce gazetemizde gündeme gelmiştir. Hal böyle iken; durgunluk içerisinde dar ve orta gelirli yerli vatandaşların ev almak için öncelikle kredilere başvurup onaylanan miktarın ne kadar olacağını bilmeleri ve ne kadar miktarda ödeme yapacaklarını bilmeleri mağduriyet yaşanmaması adına son derece önemlidir. Bu uygulamanın dar ve orta gelirli vatandaşların ev alma amacıyla yıllarca biriktirmeye çalıştıkları tasarruflarını durgun emlak piyasasındaki hangi inşaat firmalarını kurtarmaya çalışmak için yapıldığı vatandaşlar tarafından sorulmaktadır.
Gençlerimizi bu ülkede tutmak istiyorsak, onlara, bütçelerine göre ev sahibi olacakları sistemi ve imkânı sunmak elzemdir. Ev ve iş imkânı bulamayan gençlerin ülkelerinde tutunmaları pek mümkün görünmediği de aşikardır. Bu çerçevede, miktarı yeterli, adaletli ve düzgün çalışan ev kredi paketlerine ihtiyaç vardır. 2 gün önce açıklanan 3. İlk evim kredi paketi mevcut durum içerisinde şartları tam olarak sağlamakta yetersiz kaldığı görülmektedir. Vatandaşlarımız miktarı yeterli, adaletli ve düzgün çalışan ev kredi paketlerinin hayata geçirilmesini beklemekte açıklanan paketin mevcut durumda ihtiyacı karşılamayacağını düşünmektedir.