Ne olmuştu?

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını iddia ederek ülkede "sıkıyönetim" ilan etmişti. Yoon, "Sıkıyönetim Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Sıkıyönetim ilanından saatler sonra 300 sandalyeli Güney Kore parlamentosunda 190 milletvekili, sıkıyönetimin kaldırılmasını oy birliğiyle kabul etti. Muhalifler, ülkede bir savaş ve kriz ortamının olmadığını, Yoon'un sıkıyönetimin ilanının arkasında da hakkındaki yolsuzluk iddialarının bulunduğu belirtiyor.

Güney Kore anayasasının 77. maddesine göre, Devlet Başkanı, "savaş, silahlı çatışma, ulusal acil durum ya da kamu güvenliği ve düzeninin gerektirdiği hallerde" sıkıyönetim ilan edebiliyor. 

Peskov’dan Almanya’ya Tepki: Destek Çizgisi Devam Ediyor Peskov’dan Almanya’ya Tepki: Destek Çizgisi Devam Ediyor

Amaç Kuzey Koreli unsurları devletin içerisinden temizlemek 

Muhalefeti hükümeti felce uğratmakla suçlayan Yeol, sıkıyönetim ilan edilmesinin amacının Kuzey Koreli unsurları devletin içerisinden temizlemek olduğunu belirterek, ana muhalefetteki Demokrat Partisi, kararın ardından milletvekillerini parlamentoya çağırdı. Parlamento oylamasında sıkı yönetim kararının geçersiz olduğuna karar verildi. Cumhurbaşkanı Yeol, sıkıyönetim kararının kaldırılacağını açıkladı ve parlamento binasına girmeye çalışan Güney Kore askerleri geri çekildi. Muhalefetteki Demokratik Parti’den yapılan açıklamada ise, “Derhal istifa etmemesi halinde Yoon hakkında azil işlemlerinin başlatılacağı” kaydedildi. 

Ülkenin ana muhalefetteki Demokrat partisi kararın ardından milletvekillerini parlamentoya çağırdı.
DP lideri Lee, sıkıyönetim kararını "anayasaya aykırı ve halka karşı bir hareket" olarak nitelendirerek, "Devlet Başkanı Yoon, sebepsiz yere sıkıyönetim ilan etti. Tanklar, zırhlı araçlar, silahlı ve kılıçlı askerler yakında ülkeyi kontrol edecek." ifadesini kullandı.

Z Q6W I Pu9V Uuncm G6 I6Rdh Q

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilan etmesinin ardından Ulusal Meclis yerleşkesine erişim, korumalar ve polis tarafından engellendi.

Yerel saatle 23.30 itibarıyla Ulusal Meclis kapılarında nöbet tutan korumalar ve polis memurları, sadece milletvekillerinin, parlamento personelinin ve akredite muhabirlerin kimlik kontrolünden sonra girişine izin verdi. Yoon'un sıkıyönetim ilanının ardından Meclis önünde toplanan onlarca vatandaş ile polis arasında arbede yaşandı.

Parlamento sıkıyönetimin geçersiz olduğuna karar verdi

Güney Kore Parlamentosu, sıkıyönetim kararını oylamak üzere oturuma başladı.  Parlamento, yapılan oylamayla sıkıyönetim kararının geçersiz olduğuna karar verdi. 

Güney Kore Ulusal Meclisi’nin aldığı sıkıyönetimi kaldırma kararı, yerel saat ile 04.30 dolaylarında kabine tarafından onaylandı. Böylece Yoon’un ilan ettiği sürpriz sıkıyönetim yaklaşık 6 saat içinde sona ermiş oldu.

Parlamento oylamasında sıkı yönetim kararının geçersiz olduğuna karar verilmesinin ardından , parlamento binasına girmeye çalışan Güney Kore askerleri geri çekildi.

B M X J39 Ui20 S1 N6Q H2H0Dg

Ana muhalefet partisi olan Demokratik Parti lideri Lee Jae-myung, milletvekilleri ve halk, Devlet Başkanı'nın ani sıkıyönetim ilanını kınamak ve istifasını istemek için Seul'de miting düzenledi.