TFF heyeti Külliye'de TFF heyeti Külliye'de

Güney Kıbrıs’ta antidepresan kullanımındaki hızlı artış, adanın ruh sağlığı konusunda yaşadığı zorlukları gözler önüne seriyor. Sağlık Sigortası Örgütü'nün (HIO) verilerine göre, 2019 yılında 33 bin 470 olan antidepresan kullanıcı sayısı, 2023 yılında 64 bin 611’e ulaştı. Bu artışta, 2020 yılında antidepresanların Genel Sağlık Sistemi’ne (GESY) dahil edilmesi ve kişisel doktorlar tarafından reçetelendirilmesinin büyük rol oynadığı düşünülüyor. Özellikle pandeminin başlangıcında, 2020 yılında kullanıcı sayısında yüzde 51’lik bir sıçrama yaşandı ve rakam 50 binin üzerine çıktı.

Klinik Psikolog Anna Papetta, HIO’nun açıkladığı rakamların yalnızca devlet sistemindeki kullanıcıları kapsadığını, özel doktorlar aracılığıyla antidepresan kullanan çok sayıda kişinin bu istatistiklere dahil olmadığını belirtiyor. Papetta, gerçek sayıların açıklanandan çok daha yüksek olabileceğini ve toplumun genelinde ruh sağlığı sorunlarının derinleştiğini dile getiriyor.

Papetta, antidepresanların artık sadece depresyon için değil, stres, kaygı bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) ve dikkat eksikliği gibi çeşitli ruh sağlığı sorunlarında da yaygın bir çözüm olarak görüldüğünü ifade ediyor. Covid-19 pandemisiyle birlikte artan stres ve sosyal izolasyonun yanı sıra, teknolojiye olan bağımlılık da toplumdaki ruhsal dengesizlikleri tetikledi. Papetta ve meslektaşı Evangelos Orphanides, Kıbrıs’ta nüfusun yüzde 5 ila 10’unun antidepresan kullandığını tahmin ediyor.

Uzmanlar, antidepresanların etkili bir çözüm sunmakla birlikte, yalnızca ilaçla tedaviye bel bağlamanın tehlikeli olabileceğini belirtiyor. Antidepresanların psikoterapi ya da alternatif yaklaşımlarla desteklenmesi gerektiğini savunan uzmanlar, bu ilaçların insanların duygusal sorunlarıyla yüzleşmesini zorlaştırabileceği konusunda uyarıyor. Bununla birlikte, artan farkındalık sayesinde daha fazla insanın yardım arayışına girmesi, toplumun ruh sağlığına yönelik pozitif bir gelişme olarak değerlendiriliyor.