GİRNE
Girne Deniz Şehitliği’nde de anma töreni düzenlendi.
Girne Deniz Şehitliğinde yer alan Mücadele ve Şehitler Haftası anma törenine, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına Topçu Albay Eyüp Ṣafak, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Albay Soner Özbal, Girne Belediyesi As Baṣkanı Haṣim Yücel, Girne Polis Müdürlüğü, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Girne Şubesi, siyasi parti, muharip dernek, kurum, kuruluş ve okulların temsilcileri hazır bulundu.
Protokol sırasına göre Deniz Şehitliği Anıtı'na çelenklerin konmasıyla başlayan törende daha sonra saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
GAZİMAĞUSA
Gazimağusa Suriçi Milli Mücadele Şehitliği’nde de anma töreni düzenlendi.
Tören, protokol sırasına göre çelenklerin şehitliğe konulmasıyla başladı. Daha sonra saygı duruşu ile saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
Anma töreninde Çanakkale Ortaokulu Türkçe öğretmenlerinden Ayşe Direk, günün anlam ve önemine ilişkin ilk konuşmayı yaptı. Geçmişte yaşanan trajedi ve katliamların gerçek nedeninin Rumlar olduğunu belirten Direk, 1963 yılı Kanlı Noel saldırılarında Rumların asıl hedeflerinin Lefkoşa’nın Küçük Kaymaklı bölgesi olduğunu ifade etti.
İçlerindeki mukavemet ateşini hiçbir zaman söndürmeyen Kıbrıs Türk halkının, Rumların her türlü baskı, zulüm ve katliamlarına karşı canlarını hiçe sayarak kahramanca direndiklerini vurgulayan 4. Piyade Alay Komutanlığı’ndan Piyade Teğmen Tolga Torun bu uğurda şehit düşüldüğünü ifade etti.
Bölge okullarından öğrencilerin günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okudu. Ardından duaların okunmasıyla tören sona erdi.
İSKELE
Larnaka Şehitler Anıtı önünde yer alan İskele’deki tören, çelenklerin anıta konulmasıyla başladı. Ardınadan saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından Piyade Üsteğmen Erdoğan Ogün Güven gerçekleştirdi.
Konuşmasında, Rumların Akritas Planı'nı gerçekleştirmek için 11 yıl adada katliamlar yaptığını belirten Üsteğmen Ardınç, Türk halkının varoluş mücadelesini anlattı ve birçok şehit vererek bugünlere gelindiğini ifade etti.
İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu da Ada’nın İngilizlere devrinden sonra da Rumların, Kıbrıslı Türkleri Ada’dan atmak, yok etmek ve sindirmek için birçok kanlı plan uyguladığını ifade etti. Toroslu, Rumların Yunanistan’ın da desteği ile Kıbrıs’ın tümüne sahip olmak amacıyla Akritas Planı’nı uygulamaya koyduğunu kaydetti.
Bölge okul öğrencilerinin günün anlam ve önemine ilişkin şiirleri okumasıyla devam eden İskele’deki tören, şehitler için dua okunmasıyla sonlandı.