ABD’de haftalık işsizlik maaşına başvuran sayısı belli oldu ABD’de haftalık işsizlik maaşına başvuran sayısı belli oldu

Fransa'da plastik kaplı su deposu projesini protesto etmek için sokaklara dökülen binlerce kişi civardaki araçları ateşe vererek, dükkanlara saldırdı.

Fransa'nın batısındaki liman kenti La Rochelle'de, plastik kaplı su deposu projesine karşı çıkan 4.000'e yakın gösterici, Cumartesi günü sokaklardaydı. Barışçıl yürüyüşlerle başlayan eylemde bazı protestocuların dükkanların ön camlarını aşağı indirdiği, araçların ateşe verildiği görüldü.

Polisler barikat, tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla eylemcileri dağıtmaya çalıştı fakat taraflar arasında yer yer gerilim dolu anlar yaşandı. Çatışma ortamında beş eylemcinin ve bir polisin yaralandığı belirtildi. 

Eylem tamamen sona erdiğinde, kolluk kuvvetlerinin en az altı protestocuyu gözaltına aldığı öğrenildi. Tartışmalı proje, La Rochelle'de 4.000 kişinin katıldığı ve şiddet olaylarının yaşandığı eylemlerin ana odağında, birkaç hektarlık bir alan üzerine kurulması beklenen plastik su deposu projesi vardı. Yine çevre aktivistleri ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) protestolarının gölgesinde, 2022 yazındaki kuraklığa çözüm olarak Sainte-Soline'de buna benzer depolar inşa edilmişti. 

Yaklaşık 700.000 metreküp su hacmine sahip depolama tesislerinin en az 300 olimpik yüzme havuzuna eşdeğer büyüklükte olduğu düşünülüyor. Öte yandan, plastik su deposu projesine karşı olanlar, bunun kalıcı bir çözüm olmadığı inancında. Aktivistlere göre kışın gerçekleşen yeni toprak oluşumu, bu gibi çevreye zararlı olduğu iddia edilen depoların inşasıyla aksayabilir.