Fransa’da Pazar günü yapılan erken seçimlerin ilk turunda, sandık çıkış anketlerine göre Marine Le Pen ve Jordan Bardella liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi, birinci sıraya yükseldi. Ulusal Birlik Partisi’nin oyların %34’ünü alması, 2022 yılından bu yana partiye verilen desteğin iki katına çıktığının göstergesi. Böylece Fransa genel seçimlerinde ilk kez bir aşırı sağcı parti birinci sırada yer aldı.

Ancak bu sonuç Ulusal Meclis’te çoğunluğu sağlamaya yetmeyebilir. Ipsos’un tahminlerine göre Le Pen ve müttefiki Cumhuriyetçiler partisi (Les Républicains) 230 ila 280 arasında sandalye sayısına sahip olabiliyor. Bu da 289 olan mutlak çoğunluğun çok altında.

BMGK Cuma Günü Acil Oturumla Toplanacak BMGK Cuma Günü Acil Oturumla Toplanacak

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki kötü performansının ardından erken seçim çağrısında bulunması gidişatı değiştiremedi. Macron’un partisi Rönesans’ın liderliğindeki Cumhuriyet İçin Hep Birlikte (Ensemble) İttifakı oyların ancak %20,3’ünü alabildi. İlk turda sol partiler nispeten güçlü bir performans sergiledi. Dört büyük sol parti Sosyalistler, Yeşiller, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) ve Komünistler’den oluşan Yeni Halk Cephesi (NPF), anketlere göre oyların %28,1’ini alarak ikinci sırada yer aldı.

Ipsos, Macron’un sadece 70-100 sandalye kazanabileceğini, NPF’nin ise Jean-Luc Mélenchon’un partisinin hakim olduğu bir sol blokta 125 ila 165 arasında sandalye sayısına sahip olacağını söyledi. Yeniden Fetih Partisinin (Reconquest) %1’in altına düşen oy oranıyla Eric Zemmour için kötü bir gece olduğu düşünülüyor. Le Pen ve Jordan Bardella, Yeniden Fetih lideri Zemmour ile ilişkilendirilmek istemediklerini belirtmişlerdi. Çıkış anketlerine göre, Le Pen’in yanında yer alıp almayacağı konusunda tartışmalarla parçalanan merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi ise %10’un biraz üzerinde oy oranına sahip oldu.

İlk turu, aynı zamanda yüzde 67,5 katılım oranıyla 1981’den bu yana en yüksek katılıma sahne olan seçimler oldu. Seçimin ikinci turu 7 Temmuz Pazar günü yapılacak ve Ulusal Meclis’teki milletvekili dağılımı belli olacak.