Evrensel Yaşam Haklarını Koruma Derneği Başkanı Tuğçehan Ören 2024 yılının ilk toplantısını bugün gerçekleştirdi.

Komiteler ile  ayrı ayrı yapılan toplantıda alınan kararlar Başkanı Tuğçehan Ören tarafından ise şu şekilde paylaşıldı: 

Adamızda Eğitim bakanlığı verilerine göre 2023 de meydana gelen deprem sonrası yapılan analizler neticesinde  okul binalarımızdan 294 tanesinin riskli yapı olarak kabul edilip boşaltıldı.  218 adet prefabrik sınıfa ihtiyaç duyulan okullarımıza yapılandırıldı.     Bu yapılarda yaklaşık 6000 Öğrencimiz eğitim görecektir. Avrupa’ya baktığımız zaman maalesef bu yapılar eğitimde en son tercih olarak kullanılıyor.  Eğitimde Konteyner veya prefabrik sınıflar asla  kalıcı çözümler değildir . Sadece Acil ve elzem (savaş, sel , doğal afet) gibi olağanüstü durumlarda geçici çözüm olarak kullanılacak ise sağlık ve güvenlik için inşaatında  bazı hususlara çok dikkat edilmesi gerekmekte olup aşağıdaki niteliklere sahip olması elzemdir.

A-Öncelikle inşaatı sırasında bu yapılara uygun sağlam çelik iskelet kullanılması hayati önem taşır.

B-İç mekanda yangına dayanıklı malzemelerin kullanılması gerekir, PVC malzemelerin kullanılmasından kaçınılmalı ,zeminin sağlam ve yanmaz malzemelerle kaplanması gerekir.

C-Herhangi bir yangın durumunda bu önlemeler alınmaz ise can kayıplı felaket ile karşılaşırız.. kapıların sınıf icine doğru açılması yangın veya tehlike anında kaçış sırasında tehlike yaratacaktır.

D-Tasarlanan sınıf modülleri 48 metrekare taban alanına ve 6 metrekare pencere alanına sahiptir,kurallara uygun olmadığı gibi ,çok yakın yerleştirilen sınıf uniteleri ,pencereleri aydınlatma açısından işlevsiz kılmaktadır. Doğal aydınlatma yetersiz olacağı için öğrencilerin sınıf algısı da olumsuz etkilenecektir .

E-Isı yalıtımı yönünden sandviç panel iyi olsa da ses geçirgenliği yüksektir. Bu da yağmur yağdığı sırada yağmur sularının tavana çarpan sesleri  ile çocukların dikkatini dağıtacaktır.

F-İzolasyon yalıtım için duvarlar alçıpan-ahşap kaplanırsa daha sağlıklı olacaktır. Sandviç panel hava geçirmez bir malzeme oluşundan dolayı nefes almaz bu yüzden iç mekanların iyi havalandırılması hayati önem taşır. 

Aksi taktirde iç mekanın nemi çok yüksek olacağından zarar verici ve küf oluşumuna elverişli olacaktır. Bu nedenle çocuklarımızda ciddi enfeksiyon riski yaratacaktır. Ayrıca sınıfların çok kalabalık olması nemin hızla artmasına sebep olacaktır. Bu da enfeksiyon açısından risk oluşturacaktır.

İnşa edilen bu sınıfların normal betonarme binalardaki sınıflar gibi bütün ve koridorlu olmayışı büyük bir dezavantajdır. 

Sınıflar su basma riskini azaltmak için yerden yüksek tasarlanmıştır .Ancak kot farkı hemen kapı eşiğinde başladığından sınıfa giriş ve çıkışlar ciddi tehlike oluşturmaktadır..

Yeterli hava için vasistas pencere modelleri kullanmak daha uygun olacaktır.

Pvc ile öğrencilerin teması,ara yüzeyler alçıpanla kaplanarak azaltılırsa daha sağlıklı olur. 

Olası güçlü bir fırtınada bu yapıların dayanma gücü düşük ve tehlikelidir.

Yapılması gereken en önemli şey bir an önce gerekli yatırımların yapılarak betonarme sınıf binaların yapımı için gerekli adımların atılmasıdır.

Girne Limanı’nda Fırtına Zararları Girne Limanı’nda Fırtına Zararları

Bizler, EVYAD  olarak bu yapıları sadece  geçiçi ve yeni betonerme yapıların yapılması için kısa bir süre kullanımını uygun görüyoruz.

Evrensel yaşam haklarını koruma derneği