Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim'de PKK lideri Abdullah Öcalan'a silah bırakma çağrısı yapması için Meclis'te konuşması teklifini getirmesiyle başlayan sürece dair açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, "Terör belasını ilanihaye bitirmek için ülkemizin önüne yeni ve önemli bir fırsat penceresi daha açılmıştır. Bunun heba ve heder edilmesini doğru bulmuyoruz" dedi.
Bu sürecin, "büyük ve güçlü Türkiye hedefinin önündeki en son engellerden birinin devreden çıkartılması amacıyla" başladığını belirten Erdoğan PKK'nın kayıtsız, şartsız silahları bırakarak kendini feshetmesinin amaçlandığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son yarım asırdır yaşadığımız sancılara artık 'dur' deme vaktidir, artık yeni şeyler söyleme vaktidir" ifadesini kullandı.
Erdoğan ayrıca terör sorunun tasfiye edilmesi konusunun Kürtlerle ilgili olmadığını da savundu:
''Sadece terör örgütünün tasfiye edilmesiyle sınırlı bir husustur. Son 22 yılda gerçekleşen pek çok reformla, sessiz devrimlerle ülkemizin asırlık sorunları birer birer ortadan kaldırılmıştır."
"Türkiye'nin uzun bir geçmişe sahip terörle mücadele serencamı, doğrusuyla ve yanlışıyla kayıtlardaki yerini almıştır" diyen Erdoğan şöyle devam etti:
"Terörü bitirmek için çok ciddi inisiyatifler aldık... Ancak karşımızdaki yapı bu ülkenin ve bu milletin değil bölgesel ve küresel güçlerin sesine kulak verdiği için bu çabalar hedefine ulaşamadı."
Erdoğan, "Biz devlet olarak yapmamız gerekenleri fazlasıyla yaptık" dedi.
"Suriye'de 8 Aralık'ta yaşanan devrimle birlikte, örgütün bölgesel hevesleri de kursaklarında kaldı. Sırtını kime yaslarsa yaslasın, artık hiçbir terör örgütü Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin karşısında herhangi bir şansı olmadığını biliyor" ifadesini kullanan Erdoğan şöyle devam etti:
"Tabii ki biz meseleye kalıcı çözüm bulma arayışımızdan da vazgeçmedik. İç siyasetimizde ve bölgemizde yaşanan kritik bazı değişiklikler sonrasında, terör belasını ilelebet bitirmek için ülkemizin önünde yeni ve önemli bir fırsat penceresi daha açılmıştır."
"Bu kutlu yürüyüşe katılmak isteyen herkesin başımızın üzerinde yeri var."
Salonda Kürtçe yazılmış "A Rastî Erdogan, A Rastî AK Parti ve " Ana Heyran" pankartları dikkat çekti. Bununla beraber yeni il başkanı Ömer İleri, Türkçe yaptığı konuşmasını sık sık Kürtçe vurgularla sürdürdü.
Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan, Hayati Yazıcı ve Efkan Ala'nın da kısa birer konuşma yaptığı programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır'ın tarihine, türkülerine değindi, "birilerinin, milleti inancından ve kültüründen uzaklaştırma peşinde koştuğunu, 'mayası Müslümanlıkla yoğrulan yurdu bölmek için' uğraşıldığını" söyledi.
Erdoğan, ''Neredeyse yarım asırdır bu millete, nice acılar yaşatan evlatlarından ayıran, bu milletin geleceğini karartan emperyalist oyunun son halkasını da Allah'ın izniyle bozma aşamasındayız'' dedi.
Erdoğan konuşmasında 40 yılı aşan çatışmaları hatırlattı, binlerce şehit verildiğini, milyonlarca insanın, köyünden, evinden ayrılıp başka şehirlere gitmek zorunda kaldığını, ülkenin kalkınması, milletin refahı için kullanılması gereken yüz milyarlarca dolarlık kaynağın, terörün önünü kesmek için harcandığını söyledi.
"Terör meselesini bitirmek için Özal'dan beri farklı yol ve yöntemlerin denendiğini" hatırlattı.
Erdoğan'ın tavrı merak ediliyordu
İmralı heyetinin 28 Aralık'ta İmralı'ya yaptığı ziyarette PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ilettiği mesajlar paylaşılmış ve DEM Parti heyeti bu doğrultuda siyasi partilerle görüşmelere başlamıştı.
İmralı heyetinin siyasi parti liderlerini ziyaretinde, muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bundan sonraki süreçte daha etkin rol ve inisiyatif almasını istedi.
Bazı muhalefet liderleri, "Erdoğan bu işin neresinde?" sorusunu yöneltti.
MHP lideri Devlet Bahçeli ile 9 Ocak Perşembe günü bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Diyarbakır'dan vereceği mesajlar bekleniyordu.
(KAYNAK: BBC TÜRKÇE)