Hudutlarla mücadele sürüyor Hudutlarla mücadele sürüyor

Ekonomist Prof. Dr. Engin Kara, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 3D ve 3T formülleri hakkında çıkan haberleri eleştirdi. 

Prof. Dr. Kara, "3D ve 3T formülleri hakkında çıkan haberleri okurken, aklıma nedense Mas-Colell'in mikroekonomi kitabı geldi. Küçük puntolarla yazılmış, inanılmaz derecede teknik bir kitap... Her ekonomistin bir dönem muzdarip olduğu ama unutamadığı kitaplardan biri. Kitabın bir bölümü "credible threat" yani "inandırıcı tehdit" kavramıyla başlar" dedi. 

Kara, "Bu kavramı bir örnekle açıklayacak olursam: Bir öğretmen düşünün, öğrencilerine eğer ödevlerini zamanında teslim etmezlerse o dersten geçemeyeceklerini söylüyor. Bu bir tehdittir, ancak ‘inandırıcı’ olması için öğretmenin geçmişte de benzer durumlarda gerçekten bu tehdidi uygulamış olması gerekir. Ancak burada hukukun rolü devreye girer; öğretmen bu tür bir tehdidi sadece ülkedeki kanunlar ve okulun belirlediği kurallar çerçevesinde yapabilir, keyfi bir şekilde değil" ifadelerini kullandı. 

"NE YAPARSANIZ YAPIN, DOĞRU OLANI YAPIN"

Ekonomist Prof. Dr. Engin Kara, açıklamasına şöyle devam etti: 

"3D ve 3T formüllerinden çıkardığım tek sonuç var: Bu formülleri hazırlayanların arasında ekonomist olmadığıdır. Kıbrıs'ın güneyi eğitim seviyesi yüksek bir toplum; acaba böyle şeylere inanırlar mı? Eminim müzakere heyetinde Mas-Colell'in kitabını okuyanlar vardır.

Kıbrıs sorunu böyle oyunlarla çözülecek bir sorun değil. Ne yaparsanız yapın, doğru olanı yapın; Kuzey’in uluslararası hukuk ve Avrupa standartlarına uygun olmasını sağlayın. ‘Ekonomimize zarar verecek’ deyip susmayın...

Geçen gün televizyonda tecrübeli bir politikacının röportajını dinledim. Bu politikacı “nasıl davranırsan, öyle yönetirsin” diyordu... Doğru olanı, bir anlaşmadan sonra yapacağız demek, çok inandırıcı gelmiyor…"