El-Sen Genel Başkanı Ahmet Tuğcu, yaptığı açıklamada KIB-TEK’in dizel santrallerinin üretim payının düşürülmesine ve daha yüksek maliyetli alternatiflere yönelinmesine sert eleştirilerde bulundu. Tuğcu, KIB-TEK yönetiminin, en düşük üretim maliyetine sahip olan dizel santrallerin toplam üretimdeki payını sürekli olarak düşürürken, daha pahalı olan AKSA dizel santralleri, Türkiye’den kiralanan mobil santraller ve Güney Kıbrıs’tan alınan elektrik gibi seçeneklere yönelmesini eleştirdi.

Temmuz 2024 verilerine göre, KIB-TEK’in dizel santralleri 11,83 cent/kWs maliyetle üretim yaparken, AKSA dizel santrallerinin maliyeti 15,79 cent/kWs, Türkiye’den kiralanan mobil santrallerin maliyeti ise 22,6 cent/kWs olarak açıklandı. Güney Kıbrıs’tan alınan elektrik ise 44 cent/kWs ile en pahalı seçenek olarak öne çıkıyor.


Tuğcu, KIB-TEK’in dizel santrallerinin toplam üretime katkısının 2016-2019 yılları arasında ortalama %33,39 seviyesindeyken, 2020 yılından sonra bu oranın ciddi oranda düştüğünü belirtti. Tuğcu, bu düşüşün sebepleri arasında santrallerin bakım ve yedek parça temini için gerekli yönetsel kararların alınmamasını ve ihalesiz alınan kalitesiz yakıtların neden olduğu arızaların yer aldığını ifade etti.

Tuğcu, en ucuz maliyetli KIB-TEK dizel santrallerin üretimdeki payının düşmesi ve yerine daha pahalı üretim seçeneklerinin tercih edilmesi nedeniyle tüketicilerin son dört yılda toplamda 73.232.000 ABD doları fazladan fatura ödemek zorunda kaldığını vurguladı. Bu maliyetin, 2020 yılı için 10.968.399 ABD doları, 2021 yılı için 15.764.851 ABD doları, 2022 yılı için 20.099.535 ABD doları ve 2023 yılı için 26.399.215 ABD doları olduğu açıklandı. 2024 yılı zararının ise 2023 yılı zararını aşacağı öngörülüyor.

El-Sen Genel Başkanı Ahmet Tuğcu, KIB-TEK’in daha düşük maliyetli üretim seçeneklerine odaklanması gerektiğini ve iyi bir yönetimle bu santrallerin tam kapasiteyle üretim yapabilecek hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Tuğcu, “Yatırım yapılmadığı zaman ortaya çıkan bedel, gerekli finansmanı fazlasıyla karşılamaya yeterli. 2023 yılında yalnızca KIB-TEK dizel santralleri kullanılsaydı, 80 milyon dolarlık yatırım yapılabilirdi” dedi.

BUSİAD'dan Keles'e nezaket ziyareti BUSİAD'dan Keles'e nezaket ziyareti

Tuğcu, “Aynı yolu iki kez yürüyerek farklı bir yere varmak mümkün değil” diyerek KIB-TEK’in özerkleşmesi ve halkın yararına hizmet etmesi için mücadeleyi yükselteceklerini belirtti.

El-Sen Yönetim Kurulu, KIB-TEK’in mevcut üretim ve maliyet politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve daha sürdürülebilir ve maliyet etkin bir enerji stratejisinin benimsenmesi gerektiğini savundu.