Ege kıyılarında son günlerde yaşanan deniz çekilmesi, vatandaşlar arasında paniğe neden oldu. Özellikle İzmir'de deniz suyu seviyesinin gözle görülür şekilde düşmesi, "Bu durum deprem habercisi mi?" sorusunu akıllara getirdi. Bu doğa olayı sık yaşanmasa da bazı doğal ve tektonik nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Peki, deniz çekilmesi neden olur ve bu durum depremin habercisi midir?
EGE DENİZİ'NDE DENİZ ÇEKİLMESİ NEDEN OLDU?
Deniz çekilmesine ilişkin çıkan haberlerin ardından açıklamada bulunan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, iddiaların aksine denizin sert poyraz nedeniyle çekildiğini belirtti. Prof. Dr. Doğan Yaşar; "Deniz karadan 100 metre uzaklaştı, bu 150 metreye kadar çıkabilir. Ama korkulacak bir şey yok, bu olayın tsunami ve depremle hiçbir ilgisi yok." dedi.
DENİZ ÇEKİLMESİ NERELERDE OLDU?
İzmir dışında İstanbul Silivri'de ve Muğla Akyaka'da da deniz çekildiğini dile getiren Prof. Dr. Doğan Yaşar, söz konusu durumu "Poyrazın sertliği nedeniyle deniz seviyesi yavaş yavaş düşmeye başladı. Yaşadığımız bu olayın Santorini ve orada oluşan depremlerle hiçbir bağlantısı yok. Bu şubat ve mart aylarında zaman zaman gördüğümüz bir olay. 2021'de ve 2022 yılında da gördük. Poyraz kuzeyden güneye doğru çok sert estiği için suyu güneye doğru iter. Marmara'dan itibaren su güneye doğru yığıldığı için sığ olan bütün bölgeler açığa çıkar. Çekilme önce Dikili'de başlar. Şu anda burada da su seviyesi yaklaşık olarak 40-50 santim düşmüş durumda, daha devam edecek salıya kadar 70-80 santim aşağı doğru inecek ama korkulacak bir şey yok. Normal bir doğa olayı." şeklinde izah etti.
"DEPREM FIRTINASI İLE DENİZ SUYU ÇEKİLMESİ ARASINDA BAĞ YOK"
Yunanistan'ın Ege'deki turistik adası Santorini'deki deprem fırtınası ile deniz suyu çekilmesinin arasında bir bağ kurmanın yanlış olduğunu açıklayan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkezi Müdürü ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, litaratürde depremler ile deniz suyu çekilmesi arasında bir bağlantı olduğuna dair bilimsel bir çalışma bulunmadığını açıkladı.
"RÜZGAR SUYU ALIP GÜNEY'E DOĞRU, GİRİT'E DOĞRU İTİYOR"
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, gazetecilere, deniz suyunun poyraz nedeniyle çekildiğini söyledi.
Bölgede 2022 yılında da çekilme yaşandığını ancak bu yılki çekilmenin daha büyük olduğunu belirten Yaşar, şöyle konuştu:
"Poyraz Türkiye'yi iki türlü etkiler. Birincisi çok soğuk getirir, tıpkı bugünkü gibi. Bir de deniz çekilmesine neden olur. Salı gününden itibaren müthiş bir poyraz fırtınası var Ege Denizi'nde. Saatte 60-70 kilometrelere varan hızla müthiş bir rüzgar var. Bu rüzgar suyu alıp güneye doğru, Girit'e doğru itiriyor. Bu nedenle Marmara'dan başlamak üzere bütün sular, deniz seviyeleri azalmaya başlıyor."
Yaşar, Dikili ilçesinde de benzer bir durumun yaşandığını, su seviyesinin 50-60 santimetre düştüğünü ifade ederek aynı durumun Bodrum'da da görülebileceğini kaydetti.
"DEPREMLE HİÇBİR ALAKASI YOK"
Çekilmenin Ege Denizi'nde yaşanan depremlerle ilgisi olmadığını vurgulayan Yaşar, "Depremle hiçbir alakası yok. Bu, tamamen rüzgarla alakalı bir olay. Bir doğa olayı. Deniz çekilmesinin korkulacak bir şeyi yok." dedi.
Yaşar, poyrazın kesilmesiyle birlikte suyun yeniden yerine geleceğini belirtti.