Savunma ve Diplomasi Görüşmesi: Güler ve Ertuğruloğlu Buluştu Savunma ve Diplomasi Görüşmesi: Güler ve Ertuğruloğlu Buluştu

Yazılı açıklama yapan KTEB, “Biz eczacılar, sağlık profesyonelleri olarak, koltukların sağlığı ile değil; Toplumun sağlığı ile ilgilenmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Birlik açıklamasında, “İlaç Erişimi Krizi” ve “KKTC’nin Sağlıkta Bağımsızlık İhtiyacı” üzerine son dönemde yaşanan gelişmelerin, ilaç sanayisi ve piyasasındaki yapısal sorunları gözler önüne her zamanki gibi tekrardan serdiğine işaret etti.

Açıklama şöyle devam etti;

“Bu durum ise yeterli zam yapılmadığı gerekçesiyle ilaç arzını kısıtlamakta olup hem Türkiye iç piyasasında ilaç temininde sorunlara yol açmakta hem de yurt dışına (KKTC ve diğer ülkeler) yönelik ihracatın sınırlanmasına neden olmaktadır.

Benzer şekilde, İngiltere’de bazı ağrı kesici gruplarında kendi iç tüketimini karşılamak amacıyla çeşitli kalemlerde ihracat durdurulmuştur.

“KKTC’ye baktığımızda ise gündemi ne yazık ki koltuk kavgaları işgal etmekte; ülkemiz, vatandaşlarının sağlık ihtiyaçlarına yönelik çözüm üretecek somut adımlar atmaktan uzak görünmektedir.” ifadeleri kullanılan açıklamada, bu sorunun tek kalıcı çözümünün KKTC’nin kendi ilaç ihtiyacını karşılayabilecek yerli üretim kapasitesine sahip olması olduğu ifade edildi.

Açıklamada, “Kendi vatandaşımıza yetecek miktarda ilacı üretebilen bir sağlık sistemi hem arz güvenliğini sağlayacak hem de dışa bağımlılığı azaltarak sağlıkta sürdürülebilirliği destekleyecektir.” denildi.