Dünya, NASA’nın Boeing Starliner mekiğinin arızası nedeniyle uzayda mahsur kalan iki Amerikalı astronotun geleceğini konuşuyor. 5 Haziran’da Dünya'dan ayrılan Starliner mekiği, geçirdiği teknik arızalar nedeniyle yaklaşık iki aydır Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalan iki astronotu, Butch Wilmore ve Suni Williams’ı geri getiremedi. NASA, astronotların uzayda ne kadar süre daha kalacağına dair henüz kesin bir karar vermediğini açıkladı.

Gazimağusa’da Tüp Hırsızlığı Olayında Bir Tutuklama Gazimağusa’da Tüp Hırsızlığı Olayında Bir Tutuklama

NASA'nın uzay operasyonları misyonu yöneticisi Ken Bowersox, basın toplantısında, astronotların dönüşüne ilişkin herhangi bir kesin tarih belirlemediklerini belirtti. Wilmore ve Williams’ın, SpaceX’in 2025 Şubat’ta yapacağı seferine kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kalıp kalmayacağına dair kararın birkaç hafta içinde alınacağını söyledi. Ayrıca, Boeing mekiğinin arızalı durumda Dünya’ya boş olarak dönmesi konusunda da bir karar verilmediği ifade edildi.

NASA, Boeing’in arızalı Starliner mekiğini düzeltme sürecini değerlendirirken, mevcut durumun analiz edilmesi gerektiğini belirtti. Bu süreçte, SpaceX’in Şubat 2025’teki seferinde iki koltuğun boş gönderilerek Wilmore ve Williams’ın geri getirilmesi seçeneği de değerlendirilen alternatifler arasında bulunuyor.

Boeing’in Starliner mekiğinde tespit edilen helyum sızıntısının nedeni hala bulunamadı ve bu nedenle mekik, Dünya'ya dönüşünü dört kez ertelemek zorunda kaldı. Başlangıçta uzay istasyonunda bir hafta geçirmeleri planlanan astronotların dönüş tarihi ve süreciyle ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor. NASA’nın bu durumu yönetme ve astronotların güvenliğini sağlama konusundaki kararlılığı, uzay camiası tarafından yakından takip ediliyor.