Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, A Haber canlı yayınında Kıbrıs’taki mevcut duruma ve çözüm önerilerine dair açıklamalarda bulundu. Kıbrıs'ta 60 yıldır iki halkın bir arada yaşadığını belirten Tatar, “Aksi düşünülemez. İki devletli çözüm vazgeçilmezdir” şeklinde konuştu. Bu açıklamasıyla iki devletli çözümün Kıbrıs sorununun çözümünde temel bir ilke olduğunu vurguladı.

Tatar, Kuzey Kıbrıs üzerindeki ambargo ve izolasyonun kaldırılması gerektiğine işaret ederek, KKTC’nin bölgedeki önemini anlattı. 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın Kıbrıs'ta her yıl coşku ile anıldığını belirten Tatar, bu yıl yarım asır dönümü olması dolayısıyla daha geniş çaplı bir kutlama yapıldığını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük bir heyetle katıldığını ifade etti. Etkinlikte Türkiye’nin gücünün ve birliğinin gözler önüne serildiğini, Türk Yıldızları'nın hava gösterileriyle kutlamalara renk kattığını söyledi.

Askeri Yasak Bölgeye Giren Mülteciler Tespit Edildi Askeri Yasak Bölgeye Giren Mülteciler Tespit Edildi

Tatar, kutlamaların büyük bir coşku içinde geçtiğini ve bu etkinliğin Kıbrıs Türkü için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Kıbrıs'ın, hem Kıbrıs Türkünün bekası hem de Türkiye’nin güvenliği açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti. "Kıbrıs hem Mavi Vatan’daki hem de Gök Vatan’daki hava sahamız için çok önemlidir" dedi.

Soru üzerine, Kıbrıs'ta 60 yıldır iki halkın yarıştığını belirten Tatar, bu durumun değişmeyeceğini ve iki devletli çözümün vazgeçilmez olduğunu tekrar etti. Ayrıca, Kuzey Kıbrıs üzerindeki ambargo ve izolasyonun kaldırılması gerektiğini belirterek, KKTC'nin tanınması için çaba gösterdiklerini ekledi.