Yücel, Crans Montana'dan sonra görüşmelerin uzun süre askıya alınması, 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki müdahaleler ve lider değişimi gibi etkenlerin, BM'nin çözüm çabalarının başarısız kalmasının ardından Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Sorunu'na dair iyimserliklerinin ve çözümde etkin rol oynayabileceklerine dair inançlarının ciddi anlamda zarar gördüğüne dikkat çekti.

Ankete katılanların %59.06'sı Kıbrıs Sorununda bir anlaşma olmasını isterken, sadece %36.94'ü bu konuda iyimser olduklarını ifade etti. Anlaşmaya karşı çıkanların oranı ise %40.94 olarak kaydedildi.

Ülkede ikamet izni olmayanlar yakalandı Ülkede ikamet izni olmayanlar yakalandı

Kıbrıslı Türklerin, Annan Planı döneminde olduğu gibi, çözüm yönünde bir isteği koruduğunu belirten Yücel, anket sonuçlarının bu durumu doğruladığını belirtti.

Yücel, Kıbrıs Sorununun çözümü ile ilgili olarak iki liderin bir yemekte bir araya geldiği bu günlerde, toplumun bu konuya bakışının önemine dikkat çekti. Bugüne kadar birçok müzakere sürecinin toplumdan gizli yürütüldüğünü belirten Yücel, bundan sonra yapılacak görüşmelerin toplumun görüşlerini de dikkate alarak ilerlemesi gerektiğini, kaygılar ve beklentilerin masaya yansıtılması gerektiğini ifade etti.

Annan Planı dönemine benzer şekilde, toplumun büyük bir kesiminin bir anlaşma istediği ancak bu yöndeki iyimserliğin düşük kaldığı görüldü. Olası bir referandumda katılımcıların %54.45’i evet oyu kullanacağını belirtirken, %6.07'si emin olmadığını ifade etti. Emin olmayanların, planın içeriğini görmeden karar vermek istemeyen ancak genel olarak anlaşma yanlısı olan bir grup olduğu belirtildi. Hayır oyu kullanacağını söyleyenlerin oranı ise %39.47 olarak kaydedildi