Çin’in güneyinde, son on yılın en güçlü tayfunu olarak kaydedilen Yagi, büyük bir etki yarattı. Tayfun, 8 Eylül 2024 tarihinde yerel saatle 16:20 civarı Hainan adasına karaya vurdu ve bölgeyi şiddetli rüzgarlar ve yağışlarla karşı karşıya bıraktı.

Tahliye edilen 400 binden fazla bölge sakini, önlem olarak anakaranın güneyindeki Hainan adasından çıkarıldı. Tayfunun yol açtığı rüzgarlar, saatte 250 kilometre hıza ulaştı ve bu hafta Filipinler'de büyük bir yıkıma neden olmuştu. Filipinler’deki sel ve toprak kaymaları sonucu 13 kişi yaşamını yitirdi ve binlerce kişi tahliye edildi.

Çin’de Hainan ve Guangdong bölgelerinde büyük hasar beklentisi bulunuyor. Guangdong, 126 milyon sakiniyle ülkenin en kalabalık bölgesi olarak dikkat çekiyor. Tayfunun "feci" yıkıma yol açabileceği uyarısı yapıldı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) verilerine göre, Yagi tayfunu kategori dört şiddetinde bir kasırgaya eşdeğer.

Hainan’da yetkililer, tüm turistik faaliyetlerin durdurulmasını emretti ve Hong Kong, Makao ve Zhuhai şehirlerini birbirine bağlayan dünyanın en büyük deniz üstü yolunu kapattı. Hong Kong'da borsa ve okullar kapatıldı, fırtına nedeniyle beş kişi yaralandı ancak hasarın sınırlı olduğu açıklandı.

Türk Kızılay’dan kıtlığın eşiğindeki Gazze’ye gıda desteği Türk Kızılay’dan kıtlığın eşiğindeki Gazze’ye gıda desteği

Bölgedeki aşırı yağış ve sert rüzgarlar, yağış şiddetinin 500 milimetreyi bulması bekleniyor. Hainan adası, kumsalları ve berrak suyuyla meşhur olmasına rağmen, 1949-2023 yılları arasında bölgede meydana gelen 106 tayfundan yalnızca dokuzu "süper tayfun" olarak sınıflandırıldı. Çinli yetkililer, Yagi tayfununun son on yıldır bölgeye vuran en güçlü tayfun olabileceğini belirtiyor.