Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı düşük çeltik alım fiyatlarını eleştirerek, bunun çeltik üreticilerini zor durumda bıraktığını belirtti. Ün, baldo grubunda ton başına 31 bin lira, Cammeo grubunda 30 bin lira ve Osmancık grubunda ise 25 bin lira olarak belirlenen fiyatların çiftçiler için yetersiz olduğunu söyledi. Tarımsal girdi fiyatlarının son bir yılda yüzde 48 arttığına dikkat çeken Ün, TMO’nun fiyat artışının yüzde 22-36 arasında kalmasını eleştirdi.

AKP iktidarının çiftçiye destek vermek yerine ithalatı teşvik ettiğini savunan Ün, “AKP, ülkeyi ekonomik krize soktu. Vatandaşlarımız bu krizin bedelini ödememeli” dedi. Çeltik ve pirinç ithalatının AKP döneminde hızla arttığını vurgulayan Ün, 2023 yılında 519 bin ton pirinç ve 52 bin ton çeltik ithalatı yapıldığını, son 10 yılda 3,3 milyar dolar ödendiğini belirtti.

Edirne’nin çeltik üretiminde lider olduğunu hatırlatan Ün, düşük alım fiyatlarının ve artan sulama maliyetlerinin üretimi tehdit ettiğini söyledi. Ün, “Açıklanan düşük alım fiyatları karşısında çiftçilerimiz çeltik üretiminden vazgeçer. Zaten AKP’nin tam olarak istediği bu” diyerek uyardı.

Ziyaret Sonrası Plaket Töreni: Kadirağa’dan Ozanoğlu’na Teşekkür Ziyaret Sonrası Plaket Töreni: Kadirağa’dan Ozanoğlu’na Teşekkür

2024 yılı desteklerini de eleştiren Ün, dekar başına verilen mazot, gübre ve prim desteğinin artan maliyetler karşısında yetersiz kaldığını ifade etti. “AKP’nin çiftçiyi desteklemek yerine ithalata dayalı bir ekonomi yaratma çabası devam ediyor” diyen Ün, çözümün erken seçim sonrası uygulanacak halkçı politikalar olduğunu belirtti.