Tarım ve Orman Bakanlığı, turunçgil uzun antenli böceği (Anoplophora Chiensis) için "Aranıyor" afişleri hazırladı. Türkiye'de az sayıda rastlanan ancak karantinaya tabi tutulan ve ağaçların ölümüne yol açan bu böcek, İstanbul Avcılar'daki bazı ağaçlarda tespit edildi ve 23 ağaç imha edildi.
1- Turunçgil uzun antenli böceği neye benziyor?
Prof. Dr. Hüseyin Çetin: Türkiye’de birçok ağaç türü son yıllarda istilacı ve zararlı özelliklere sahip bazı böcek türlerinin tehdidi altında. Bu zararlılar arasında en önemlileri çam kese tırtılı, kabuk böceği, teke böcekleri ve özellikle turunçgil uzun antenli böceğidir.
Dış görünüşü dikkat çekici olan turunçgil uzun antenli böceğinin ergin bireyleri, üzerlerinde beyaz benekler taşır. Dişi bireyler; kavak, çınar, turunçgil ve akçaağaç gibi türlerin genç dallarında beslendikten sonra, ağacın alt kısımlarına inerek yumurta bırakacak uygun yerler arar. Yumurtalar genellikle gövde dibine, kök boğazına veya açıkta kalan köklere bırakılır.
2- Turunçgil Uzun Antenli Böceği en çok nerelerde görülüyor?
Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Turan: Bu tür tarım ve ormancılık alanlarında önemli zararlı bir türdür. Bitki ile beslenen bir tür olup meyve ağaçlarında özellikle turunçgillerde, süs bitkilerinde, fidancılığın yapıldığı bölgelerdeki bitkilerde ve ormanlarda ağaçlara zarar vermesinden dolayı bu tarz alanlarda sıklıkla görülür.