1974 Barış Harekatı sonrası Kıbrıs adasının kuzeyinde kalan Kıbrıslı Rumlara ait topraklar üzerinde 43 milyon euro değerinde inşaat yapıp satmakla suçlanan İsrailli iş insanı Simon Mistriel Aykut‘un 9 eylülde yapılan davası 27 Eylül’e ertelendi.

İsrail asıllı işadamı Simon Aykout Rumların Kuzeyde bıraktığı ve 50 yıldır çözülemeyen uluslararası bir sorun olan eski rum topraklarını gasp ettiği iddiası ile tutuklanmıştı. Kuzey Kıbrıs'ta 10.000 civarında konut inşa eden AFİK şirketinin patronu Simon Aykut’un Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davası görülmeye başlandı.

     image

Simon Aykout, 124 suçlamayla karşı karşıya 

Türkiye doğumlu Simon Aykout, bugün Güney Kıbrıs'ın Lefkoşa ceza mahkemesine çıkarıldı ve toplam 124 ayrı suçlamayla yargılanmaya başlandı. Aykout, İki Kıbrıslı Rum ve bir Kıbrıslı Türk avukat tarafından mahkemede savunma yapıyor. Bunun yanı sıra, bir İsrailli avukat da duruşmada gözlemci olarak izliyor.

Simon Aykout mahkemede Larnaka’daki evinde kalmayı, 1 milyon Euro teminat ve her gün polise imza atmayı teklif etti.

Manisa'da orman yangınlarına ilk müdahale için istasyonlar kurulacak Manisa'da orman yangınlarına ilk müdahale için istasyonlar kurulacak

Sabah 9’da başlaması gereken duruşma çeşitli gerekçelerle 15.00’a ertelendi, yaklaşık bir buçuk saat sürdü.Duruşmada Simon Aykut’un tutuklu yargılanıp yargılanmayacağı görüşüldü.Davas 27 Eylül’e ertelendi.

Bu dava KKTC de tüm gayrimenkul sektörünü kilitlemiş durumda ,

Yaptığı dev inşaat projeleriyle KKTC'nin en büyük inşaat şirketlerinden olan Afik Group şirketi yüzlerce Türk vatandaşına bu projelerde ev sattı ve tapularını  henüz teslim etmedi.

KKTC'DEN DIŞARI ADIM ATAMIYORLAR

Duruşmanın etkisi KKTC'de dev inşaat şirketi patronlarını ürküttü ve tutuklanma korkusuyla Kuzey Kıbrıs'tan dışarı çıkamıyorlar.Çoğunluğu AB pasaportu taşıyan Kıbrıslı Türk inşaat şirketi patronları AB ülkelerindeki konut fuarlarına ve pazarlama etkinliklerine dahi gidemiyorlar.

Bu gelişmelerle beraber ,Kuzey Kıbrıs'daki yapılan yada  projesi hazır,pazarlama safhasında olan mülk satışlarının durma noktasına geldiği,  fiyatlarda dramatik düşüşlerin başladığı ,bazı büyük projelerde inşaatların durdurulup yüzlerce işçinin ülkelerine gönderildiği, inşaat şirketi patronlarının tutuklanma korkusuyla KKTC'den sadece Türkiye'ye çıkış yaptıkları konunun KKTC ekonomisine dair nasıl bir darbe olduğunu açık ve  ciddi bir durumda olduğunun göstergesi.

              image

Konudan bir haber  KKTC'de binlerce gayrimenkul alan yada sözleşme imzalayıp taksit ödeyen Türk vatandaşları,Simon Aykout'un kasasında duran binlerce sözleşmenin tapuya dönüşüp dönüşmeyeceğinin farkında değil. 

Diğer yandan Sadece Simon Aykut ile yetinmeyen GKRK yönetimi KKTC'de faaliyet gösteren 30 inşaat şirketi ve yetkilileri hakkında Avrupa Birliği ülkelerini de kapsama alanına alan bir dava  sürecine hazırlanıyor.Geçtiğimiz günlerde bu liste Güney Kıbrıs ve Yunanistan basınında yer aldı. 

Bu kadarı ile de yetinmeyen Rum Hükümeti KKTC'de eski rumlara ait topraklar üzerinde yapılan inşaat şirketleri dışında bunları Türkiye Rusya,İran,İngiltere gibi ülkelerde pazarlayan emlak şirketleri ve ilanları yayınlayan kurumsal emlak sitelerine de savaş açmış durumda.

Önce İtalya'da tutuklanan Kıbrıslı Türk avukat Akan Kürşat, Larnaka havaalanında Simon Aykout'un tutuklanmasından sonra,KKTC Esentepe’de bulunan emlak projelerinden birinde 6 daire satışına aracılık ettiği gerekçesiyle Almanya'da yaşayan 49 yaşındaki emlakçı Eva Kounzel, Larnaka Havalimanı'nda tutuklandı. Yine adı açıklanmayan bir İsrail vatandaş'nın da Larnaka havaalanında tutuklandığı öğrenildi.

TUTUKLAMALAR KKTC'DE BÜYÜK BİR GERGİNLİĞE SEBEP OLDU

Bu gelişmelerle beraber ,Kuzey Kıbrıs'daki yapılan yada  projesi hazır,pazarlama safhasında olan mülk satışlarının durma noktasına geldiği,  fiyatlarda dramatik düşüşlerin başladığı ,bazı büyük projelerde inşaatların durdurulup yüzlerce işçinin ülkelerine gönderildiği, inşaat şirketi patronlarının tutuklanma korkusuyla KKTC'den sadece Türkiye'ye çıkış yaptıkları konunun KKTC ekonomisine dair nasıl bir darbe olduğunu açık ve  ciddi bir durumda olduğunun göstergesi.

                   image

Rum istihbaratı yoğun şekilde bu mülklerin pazarlanması ile ilgili kişiler hakkında bilgi toplarken,Türkiye'den KKTC'deki gayrimenkulleri pazarlayan en az 10 emlak şirketi yada temsilcisi bu listede yer almakta.

KKTC'deki emlak pazarlaması ile ilgili kişilerin herhangi bir AB ülkesinde,herhangi bir zamanda gözaltına alınma tutuklanma riski var.

KKTC'de adeta ganimet pazarlar gibi rahat davranan İranlı,Türkiyeli,Rusya ağırlıklı emlakçılar, pazarın tehlikeli olduğu KKTC'li şirketlerin pek kıpırdamadığı bu günlerde işin ciddiyetininden haberdar olmadıkları çok net görülmekte.

       image

Bu konuda Kıbrıslı Türk avukat Akan Kürşat rumlara ait gayrimenkullerin satışına aracılık ettiği suçlaması ile bayramda ailesi ile gittiği İtalya'nın Roma şehrindeki bir otelde, eşinin yanında tutuklanıp Roma'da bir süre cezaevinde tutuklu kaldı.

Bir süre sonra,Rum kesiminde yargılanmak üzere iade edilmesi, Güney Kıbrıs cezaevinde bir süre tutuklu kalıp mahkemeye çıkarılma süreci, bu konunun ne kadar ciddi olduğunun göstergesi.