ABD'de Joe Biden yönetimi, Çin menşeli sosyal paylaşım uygulaması TikTok'un ülkedeki kullanımının, ABD mülkiyeti veya ulusal güvenlik endişelerini giderecek başka bir mülkiyet altında devam etmesi gerektiğini belirtti.

Açıklamada, ABD Yüksek Mahkemesinin, TikTok'un satılmaması halinde ABD'de yasaklanmasını öngören Kongre kararını onaylamasına işaret edildi.

TikTok'un ABD'de kullanılmaya, şirketin yalnızca ABD mülkiyetinde veya Kongre'nin bu kararı alırken belirlediği ulusal güvenlik endişelerini giderecek başka bir mülkiyet altında olması halinde devam etmesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, Kongre kararının uygulanmasının bir sonraki yönetimin takdirinde olduğu vurgulandı.

TikTok ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, hem Biden Beyaz Saray hem de Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaların, TikTok'un 170 milyondan fazla ABD'li için kullanılabilirliğini sürdürmek için gerekli netliği ve güvenceyi sağlayamadığını belirtti.

ABD Yüksek Mahkemesi, dün, Çinli sosyal paylaşım platformu TikTok'un satılmaması halinde ABD'de yasaklanmasını öngören Kongre kararını onaylamıştı.

ABD Yüksek Mahkemesi, sosyal medya platformu TikTok'un ülkede yasaklanmasını öngören yasayı onayladı. TikTok satılmadığı takdirde yasa 19 Ocak'ta yürürlüğe girecek.

AB'den Trump'a destek mesajı AB'den Trump'a destek mesajı

Biden yönetiminin konuya ilişkin kesin bir açıklama yapması gerektiği kaydedilen açıklamada, aksi halde "TikTok 19 Ocak'ta karanlığa gömülmek zorunda kalacak." ifadesi kullanıldı

Mahkeme, "Kongre, TikTok'un veri toplama uygulamaları ve yabancı bir hasımla ilişkisine dair ulusal güvenlik endişelerini gidermek için devredilmesinin gerekli olduğuna karar verdi." açıklamasını yapmıştı.

Oy birliğiyle onanan karara göre, TikTok'un 19 Ocak'a kadar satılmaması durumunda, uygulama Google ve Apple gibi platformlardan kaldırılacak ve bu tarihten sonra telefon ve tablet gibi cihazlara indirilemeyecek. Ancak, mevcut cihazlarda yüklü olan uygulama kullanılmaya devam edilebilecek, ancak güncellenemeyecek.

Mahkeme dosyalarına göre, Adalet Bakanlığında görevli avukatlar, güncellenemeyen uygulamanın sonunda çalışmaz hale geleceğini belirtti. TikTok, 20 Ocak'tan önce, yani ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın göreve başlamasından bir gün önce satış kararı alırsa, Yüksek Mahkemenin kararı 90 gün süreyle bekletilebilecek.

Oy birliğiyle onanan karara göre, sosyal medya uygulaması, kararın yürürlüğe gireceği 19 Ocak'a kadar satılmaması durumunda, Google ve Apple gibi platformlardan silinecek ve uygulamanın söz konusu tarihten sonra telefon, tablet gibi cihazlara indirilmesi engellenmiş olacak.