YA BUGÜN YA HİÇ

Cumhuriyet Meclisinde 9 gündür süren başkanlık kaosu bugün bir şekilde sona erecek. Hukuki düzenleme, Meclis Başkanlık Divanı seçimlerinin daha fazla geciktirilmesine izin vermiyor. Meclis İçtüzüğünün ilgili maddesi şöyle: “Meclis Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı seçimi, Birinci Yasama yılının ilk birleşimi ile Dördüncü Yasama yılının ilk birleşiminden başlayarak, en geç on gün içinde tamamlanır.” Meclis yeni yasama yılının ilk birleşimini 1 Ekim günü gerçekleştirmişti. Buna göre Başkan ve Yardımcının bugün içinde seçilmesi gerekiyor.

HUKUKİ SORULAR

İçtüzük, seçimlerin tamamlanamaması halinde ne olacağını düzenlemiyor fakat böyle bir durumda Meclis’in fonksiyonlarını yitirdiği yorumunun yapılacağı ve erken seçime gidilmesi gerekeceği görüşü yaygın olarak ifade ediliyor. Hukukçular İçtüzükteki “İkinci devre Meclis Başkanı ve Meclis Başkan Yardımcısı seçilinceye kadar eski Meclis Başkanı ile Meclis Başkan Yardımcısının görevi devam eder” maddesinin, sadece 10 günlük seçim süreci için düzenlenmiş bir madde olduğunu belirterek, Zorlu Töre ve Fazilet Özdenefe’nin görevlerinin devam ettiği biçiminde yorumlanmasının zorlama olacağını vurguluyor.

TÖRE İHTİMALİ

Malatya Anadolu Kitap Fuarı'na hazırlanıyor Malatya Anadolu Kitap Fuarı'na hazırlanıyor

Zorlu Töre, başhekimin “tehlike yok, taburcu edeceğiz” açıklamasına rağmen dün geceyi de hastanede geçirdi. UBP, sorumluluğun halen Fazilet Özdenefe’de olduğunu savunuyor ama Özdenefe’nin bugün de oturumu açması beklenmiyor. Bu durumda ya Zorlu Töre başkanlığında toplanılacak ya da İçtüzüğün belirlediği süre aşılmış olacak. Zorlu Töre’nin yeniden aday gösterilme ısrarı, UBP’yi zor bir kararın eşiğine taşıdı. Kutlu Evren için yapılacak bir toplantıyı açmaya ikna edilememesi halinde, UBP’nin erken seçim olasılığını ortadan kaldırmak amacıyla Töre’yi bir kez daha aday gösterme ihtimali teknik olarak dışlanmıyor.