DEVRİM DEMİR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün ilk toplantısını yaptı.

İkinci toplantı gelen hafta

İşçi tarafı kamuya ödenecek %19.19 artışa razı, işveren tarafı rakamı aşağıya çekmeye çalışacak. Bakan Gardiyanoğlu belirlenecek yeni Asgari Ücretin 1 Eylül itibarıyla geçerli olacağını açıkladı.

İLK TOPLANTI ERTELENDİ

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 2024 yılının 3’üncü asgari ücretini belirlemek için dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplandı. İşverenler Sendikası Temsilcisi Ali Başman sağlıklı bir çalışma yapılabilmesi için toplantının 17 Eylül’e ertelenmesini talep etti, “Rakamlarla ilgili çalışma halindeyiz” dedi. İşçi temsilcisi Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, da yaptığı açıklamada, hayat pahalılığı oranının %19.69 olduğunu ancak, 19.19 oranını kabul edeceklerini söyledi. Asgari ücreti umutla bekleyen işçi kesimi ise gözlerini 17 Eylül’e çevirdi.

AĞUSTOS BÖCEĞİ GİBİ UYUDULAR

Toplantıya üzerinde “Yoksullaşmaya hayır” yazılı tişörtle katılAhmet Serdaroğlu, hükümet yetkililerini “ağustos böceği gibi uyumakla” itham etti. “Biz, memleketimizde üç tane market seçtik. Sadece gıda harcaması 35 bin 170 TL tutuyor.” ifadesini kullanan Serdaroğlu, bunun sadece gıdayla bitmediğini söyledi. Serdaroğlu, “Merkezi İhale Komisyonu kararıyla cezaevinde günlük sadece yemek giderleri 988 TL, aylık 27 bin 990 TL.” diye konuştu.

YOKSULLUK SINIRI 72 BİN 570 TL

TÜM NOYANLAR GRUP VE ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİNE ŞOK TUTUKLAMA TÜM NOYANLAR GRUP VE ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİNE ŞOK TUTUKLAMA

İstikrarlı bir şekilde yoksullaşmaya gittiklerini öne süren Serdaroğlu, yoksulluk sınırı araştırması yaptıklarını ve yoksulluk sınırının “72 bin 570 TL” olduğunu belirterek bunun sorumlusunun yanlış yapılan politikalar olduğunu savundu. Asgari Ücret Saptama Komisyonu, yılın ikinci asgari ücretini brüt 33 bin 926 TL, net 29 bin 516 TL olarak belirlemişti.

BAKANIN OYBİRLİĞİ ARZUSU

Bakan Sadık Gardiyanoğlu ise yaptığı açıklamada “Gönül oybirliği arzu ediyor. Son şartlarımızı masaya koyacağız” ifadelerini kullandı. Gardiyanoğlu, yeni asgari ücretin 18 Eylül’e kadar belirleneceğini ve 1 Eylül’den itibaren geçerli olacağını kaydetti. Böyle bir kararın alınması halinde İtiraz Kurulu toplantısı 29 Eylül’de yapılacak ve süreç tamamlanacak. Böylece, yeni asgari ücretin Resmi Gazete’de 30 Eylül’de yayımlanıp, Eylül ayı ücreti olması sağlanacak.