Bilindiği üzere araçlarda  zorunlu trafik sigortası yapılmadan araç satışı yapılmıyor. Firmalar  aracın satışı sırasında sigorta yaparken alıcıyı yeni müşteri gibi algıladığında poliçe yüksek fiyattan çıkıyor. Araçların yeni sahipleri, sistemin eski indirimleri görememesi nedeniyle poliçeleri en yüksek fiyattan düzenliyor. Bu durum, tüketici mağduriyetlerini artırırken, poliçesini düzenletmeyenler için kayıplar binlerce lirayı bulabiliyor.

D15275899439407A93710D261C81Bf8B Kucuk

ZORUNLU SİGORTA YAPILMADAN ARAÇ SATIŞI MÜMKÜN OLMUYOR

“Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Var, İster Anlayın İster Anlamayın” “Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Var, İster Anlayın İster Anlamayın”

Son düzenlemelerle birlikte ikinci el araç alım satımında zorunlu trafik sigortası olmadan işlem yapmak mümkün değil. Ancak, satış sırasında firmaların aracın yeni sahibini "yeni müşteri" olarak değerlendirmesi ve eski indirimleri görmemesi, poliçeleri yüksek primlerden düzenlemesine yol açıyor. Bu da sürücülerin mağduriyetlerini artırıyor. 

Zorunlu trafik sigortası işlemleri sırasında, aracın tescil bilgileri sisteme girildiğinde sürücünün yıllardır kazandığı hasarsızlık indirimi gibi avantajlar yeni araç için görülemiyor. 

N G Wk Nfm T Y02P 2C Og U K Phw

YÜZDE 5 İLE YÜZDE 10 ARASINDA ARTIŞ UYGULANACAK

Zorunlu trafik sigortasında 1 Ocak 2025’ten itibaren uygulanacak azami primler, 2024 Aralık ayındaki primlere yüzde 10 artışla taksi, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici gruplarında, diğer araç gruplarında ise yüzde 5 artışla uygulanacak. Bu artışlar, sürücülerin mali yükünü daha da ağırlaştıracak.

TÜKETİCİ MAĞDURİYETLERİ ARTTI, GALERİCİLER VE SÜRÜCÜLER TEPKİLİ

Yıllık 7 milyon adede ulaşan ikinci el araç alım satımlarında, zorunlu trafik sigortası uygulamaları tüketici hak kayıplarını artırıyor. Bu duruma özellikle galericiler ve sürücüler tepki gösteriyor. Yeni sistem, hak kayıplarını daha da artırarak sürücülerin mağduriyetini derinleştiriyor. Ayrıca; "Zorunlu Trafik Sigortası" yaptırma süresinde değişikliğe gidilmesi ikinci el araç alım satımı yapan galericileri zor durumda bırakırken sektördeki durgunluğu  derinleştiriyor.