Almanya, son dönemde artan bıçaklı saldırılar sonrası göçmen politikalarını yeniden gündeme aldı ve Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinden bu yana ilk kez 28 Afgan vatandaşı sınır dışı etti. Bu kişiler, çeşitli suçlardan hüküm giymiş olup, haklarında sınır dışı emri çıkarılmıştı.

Bu sınır dışı kararından sadece bir hafta önce, Solingen’deki bir sokak festivalinde yaşanan toplu bıçaklama olayı, üç kişinin ölümüne ve sekiz kişinin yaralanmasına yol açmıştı. Saldırının ardından, saldırganın 26 yaşındaki Suriyeli bir mülteci olduğu ortaya çıkınca, ülkede göçmen politikaları yeniden tartışılmaya başlandı.

Tartışmalar sürerken, Cuma günü sabah saatlerinde Leipzig'den kalkan bir uçak Kabil’e hareket etti. Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, uçakta bulunanların tamamının hükümlü suçlular olduğunu ve haklarında sınır dışı emri bulunduğunu açıkladı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Mayıs ayında Mannheim'da bir polis memurunun öldürüldüğü bıçaklı saldırının ardından, Afgan ve Suriyeli göçmenlerin sınır dışı edilmesine izin vereceğini açıklamıştı. Bu saldırıyla ilgili olarak 25 yaşındaki bir Afgan erkeğin tutuklanmıştı.

İsrail'in sıradaki hedefi Lübnan İsrail'in sıradaki hedefi Lübnan

Solingen’de gerçekleşen ve IŞİD bağlantılı olabileceği düşünülen saldırı, ülkede göçmen karşıtı söylemlerin artmasına neden oldu. Saldırının ardından, Başbakan Scholz, "Almanya'da kalmaması gerekenlerin sınır dışı edilmesini" sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacağını belirtti.

Bu gelişmeler üzerine, Almanya’daki iktidar koalisyonu, göçmen politikalarını sıkılaştıracak bir dizi önlem aldı. Toplu etkinliklerde ve toplu taşıma araçlarında bıçak taşımak yasaklanırken, bıçaklı saldırılardan hüküm giyenlerin hızlıca sınır dışı edilmesi öngörülüyor. Ayrıca, haklarında sınır dışı kararı bulunan yabancıların ülkeden gönderilmesi süreci hızlandırılacak.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser de başka bir Avrupa Birliği ülkesinde kayıtlı olan sığınmacıların sosyal yardım haklarının ellerinden alınacağını açıkladı. Bu önlemler, özellikle Almanya’nın doğusunda yapılacak olan seçimler öncesi, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Seçimlerin, göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen aşırı sağcı AfD'nin oy oranını nasıl etkileyeceği merak konusu.