Muhtara Hapis Cezası Muhtara Hapis Cezası

Almanya’nın önde gelen televizyon kanallarından ARD1, son yayınında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) tanıyan bir harita kullanarak dikkat çekti. KKTC'ye sansür uygulamayan programda, ülkenin Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'ndan da bahsedildi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde yayın yapan Yunanistan merkezli Alpha News ise, ARD'nin KKTC'yi tanıdığı gerekçesiyle üzüntülerini dile getiren bir açıklama yaptı.

KKTC'nin 50. yıl dönümüne ilişkin yapılan bu programda, Ada'nın tarihi ve siyasi durumu ele alındı. Yayında Kıbrıs'ın sadece Türkiye tarafından tanındığı ve Türk ordusunun gücü vurgulandı. ARD1'in bu yayını, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden tepki topladı. Alpha News, internet sitesinde ARD'yi eleştirerek, KKTC için "Sözde Türk Kuzeyi" ifadelerini kullandı.

Alman merkezli ARD1 kanalı Kıbrıs’tan bu sözlerle bahsetti: "Kıbrıs aynı zamanda muhteşem plajları, dağları ve güzel otelleriyle de oldukça popüler bir ülke konumundadır. Ancak Kıbrıs aynı zamanda, sınırları bölünmüş başkentin içinden geçen ve halkının da aynı şekilde ayrı ayrı yaşadığı bir adadır. Eski komşular ve arkadaşlar, Rum güneyinin ve Türk kuzeyinin sakinleri haline geldiler."

Alman ARD1 kanalı, yayınında Kıbrıs’ın bölünmüş yapısına ve halkının yaşadığı zorluklara da değindi. Bu olay, KKTC'nin uluslararası alanda tanınma mücadelesinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.