ABD, Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme sürecine karşı mesafeli bir tutum sergiliyor. ABD, bu sürecin siyasi ve askeri sonuçlarını değerlendirerek, özellikle Kuzey Suriye'de olası bir Türkiye-Suriye-Rusya askeri iş birliğinin Amerikan askeri varlığına etkilerini analiz ediyor.

2023 yılında da Türkiye-Suriye görüşmelerine mesafeli kalan ABD, bu konudaki kaygılarını açıkça ifade etmişti. Washington, Türkiye’ye endişelerini bildirmiş ve bu durumu kamuoyuna yansıtmıştı. Haziran ayından itibaren yeniden hız kazanan normalleşme süreci hakkında da kaygılarını dile getiren ABD, en son görüşünü Ankara Büyükelçisi Jeff Flake aracılığıyla iletti.

14 Ağustos’ta Türk gazetecilerle yaptığı toplantıda Flake, “ABD, Suriye ile ilişkilerini normalleştirmeyecek” dedi. Flake, Suriye’de ilerleme olmamasının hayal kırıklığı yarattığını belirterek, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına bağlı kalacağını vurguladı. Bu karar, Suriye'de kapsayıcı bir hükümet kurulmasını ve BM gözetiminde adil seçimler yapılmasını öngörüyor.

Türk Ordusu’nun Irak’ın Duhok kentinde sivillere saldırdığı iddiasına açıklama Türk Ordusu’nun Irak’ın Duhok kentinde sivillere saldırdığı iddiasına açıklama

Ancak Şam yönetiminin direnci nedeniyle, Cenevre’de başlatılan yeni anayasa çalışmaları bir sonuca ulaşamadı. ABD, Türkiye ve diğer bölgesel aktörlerden Suriye ile ikili normalleşme adımları atmak yerine, 2254 sayılı kararın uygulanması için baskı yapmalarını bekliyor.