BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 13 Ağustos'ta New York'ta yapılması önerilen üçlü görüşme, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın bu tarihte görüşmeye katılmayı reddetmesiyle iptal edilebilir. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, BM’nin üçlü görüşme konusunda ağız yoklaması yaptığını ve Tatar’ın bu teklife olumsuz yanıt verdiğini belirtti.

Fileleftheros gazetesi, BM’nin bu ay içinde New York’ta üçlü bir görüşme düzenlemeyi planladığını ancak Tatar’ın bu tarihlerle ilgili anlaşma sağlamadığını yazdı. Hristodulidis’in başlangıçta 12 Ağustos’ta görüşme yapılmasını önerdiği, ancak BM Genel Sekreteri’nin bu tarihte uygun olmadığı ve dolayısıyla 13 Ağustos’ta bir görüşme yapılması gerektiği ifade edildi.

Gazete, Hristodulidis’in geçen cumartesi akşamı Maraş’la ilgili yapılan etkinlikte, BM Genel Sekreteri Guterres’in bu görüşmeye dair olumlu bir sonuç alacağına dair umutlarını dile getirdiğini aktardı. Ancak, Guterres’in yoğun programı nedeniyle liderlerle BM Genel Kurulu haftasında bir görüşme yapmayı planlamadığı öne sürüldü.

Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis, Tatar’ın BM Genel Sekreteri’ne ve uluslararası topluma saygısızlık yaptığını iddia ederek, Tatar’ın görüşmeye katılmayı reddetmesinin, Kıbrıslı Türklere ve uluslararası topluma karşı bir saygısızlık olduğunu belirtti. Hristodulidis, BM Genel Sekreteri’nin müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla bu görüşmeyi düzenleme gerekliliğine karar verdiğini ve kendisinin görüşmeye hazır olduğunu ifade etti.

Alithia ve Politis gazeteleri, Tatar’ın BM Genel Sekreteri tarafından resmi bir davet almadığını açıklamasının ardından, Hristodulidis’in de bu durumu destekleyen açıklamalarda bulunduğunu belirtti. Tatar, üçlü görüşmeye katılmayı reddettiğini ve BM’nin kendisine resmi bir davet göndermediğini açıkladı.

DİSİ ve Volt partileri, Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis’in olumlu yanıt vermesinden memnuniyet duyduklarını ifade ederken, Kıbrıs Türk tarafının da benzer bir yaklaşım sergilemesini umut ettiklerini belirttiler.

BUSİAD'dan Keles'e nezaket ziyareti BUSİAD'dan Keles'e nezaket ziyareti

Hristodulidis, BM Genel Sekreteri’yle görüşmek için New York’a gitmeye hazır olduğunu ifade ederek, Kıbrıs sorununa yönelik çözüm arayışında kararlı olduklarını vurguladı. Kıbrıs sorununun çözümü için önemli bir adım olarak değerlendirilen üçlü görüşmenin olup olmayacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.