50 bin yıl sonra ilk kez Dünya'ya yaklaşan yeşil kuyruklu yıldızı nasıl izleyeceğiz?

Gök bilimi uzmanları, yeşil kuyruklu bir yıldızın yaklaşık 50 bin yıllık aradan sonra Dünya'ya yaklaştığını duyururken, bir daha geri gelmeyecek bu yıldızı çıplak gözle görecek son nesil olacağımız açıklandı.
ZTF adı verilen yeşil kuyruklu yıldız, ocak ayı sonunda ve şubat aşı başında izlenebilecek.
Yeşil kuyruklu yıldız, kuzey yarım kürede çıplak gözle, güney yarım kürede ise teleskopla görülebilecek. Yeşil kuyruklu yıldız, yeryüzüne en yakın mesafe olarak 42 milyon kilometre uzaklıktan geçecek.
Bu, mesafe Ay'ın ortalama uzaklığının yaklaşık 109 katı, ancak kuyruklu yıldız parlak olduğu için bazı bölgelerde gece gökyüzünde görülebilecek. 2 Şubat tarihi, ZTF’yi izlemek için en elverişli tarih olarak veriliyor.
"Kuyruklu yıldız hiç geri dönmeyecek ve yoluna devam edecek"
Greenwich Kraliyet Gözlemevi’nde çalışan gökbilimci Jessica Lee, Newsweek dergisine yaptığı açıklamada, bu kuyruklu yıldızı dünyadan bir daha görememe şansının çok yüksek olduğunu belirterek, “Bazı tahminler, bu kuyruklu yıldızın yörüngesinin o kadar eksantrik olduğunu ve artık bir yörüngede olmadığını gösteriyor. Yani buna göre kuyruklu yıldız hiç geri dönmeyecek ve yoluna devam edecek.” dedi.