Uçak bilet fiyatlarındaki pahalılığın önüne geçebilmek için Avrupa’dan yapılan charter uçuşlara 1 Ocak 2025 yılı itibarıyla teşvik sağlayacaklarını açıklayan Aktunç, böylelikle hem Rum tarafından yapılan uçuşlara gebe kalınmayacağını hem de Ercan Havaalanı bacağının güçlendirileceğini bu amaçla master planlar hazırlandığını kaydetti. Aktunç, Turizm Master Planı hayata geçtiği zaman 2035 yılına kadar olan toplam 10 yıllık turizm planlamasının hazır olacağına dikkat çekti.
Ekonomisi özellikle turizm üzerine şekillenen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de sektörün daha iyi bir noktaya gelmesi için nasıl bir yol haritası belirleneceğine ilişkin çalışmalar da devam ediyor.
Dünya Turizm Günü çerçevesinde KIBRIS’ın sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktunç, sektördeki eksikliklere vurgu yaparak, turizmi iyileştirmeye yönelik atılan adımlardan söz etti.
Pahalılığın yarattığı sıkıntıyı ve sektörün rekabet gücünü artırmak için, Avrupa’ya yönelik charter uçuşlarda 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle teşviklerin başlayacağını açıklayan Müsteşar Aktunç, Türkiye üzerinden gelişlerle de ilgili planlamaları olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:
“Pahalılıkla rekabet konusunda 2025 yılında charter uçuşlara bir teşvik verilecek Avrupa’dan gelecek olanlara.. Gelişlerin büyük bir kısmı Avrupa’dan olduğu için, onlarla rekabet etme amacıyla 1 Ocak 2025’ten itibaren teşvik veriyoruz. Teşvik sayesinde Rum tarafından yapılacak uçuşlara gebe kalmayacağız, ayrıca Ercan Havaalanı’nı da güçlendirmiş olacağız. Böyle bir çalışma başlatıyoruz. Aynı zamanda Türkiye üzerinden gelişlerle ilgili de planlarımız var. Yılsonundan önce onları da hayata geçireceğiz.”
“Alternatif turizm aktivitelerini ve ürünlerini çoğaltacağız”
Bu ülkede ticari açığın yüzde 60’ını kapayan sektörün ‘turizm’ olduğuna dikkat çeken Müsteşar, “o yüzden toplum olarak turizmi hep birlikte sahiplenmemiz gerek. Bunu yaparken de toplum ve turistin bir arada olduğu bir turizm şeklini hayata geçirip alternatif turizm aktivitelerini ve ürünlerini çoğaltmamız gerektiğinin farkındayız.” dedi.
Bununla ilgili de çalışmalar yaptıklarını da aktaran Aktunç, şunları söyledi:
“Gerçek bir turizm adası olmamız için, toplum ve turistin bir arada olduğu, sokaktaki esnafın turistten gelir elde edeceği bir turizm şeklini hayata geçireceğiz. Buradaki sorunların farkındayız. Halkımızın da turizme ve turizmciye daha fazla destek olmasını istiyoruz. Tabi ki gerek otellerin, gerek restoranların pahalılığının da farkındayız. Hayatı ucuzlatmak ve ülkede hem yerli insanımızın hem de yurt dışından gelen turistlerin daha cazip daha sürdürülebilir ve rekabet edilebilir bir ortamda olması için gerekli çalışmaları yapıyoruz.”