1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı, Kıbrıs’ın fethinin 453’üncü, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) 66’ncı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın (GKK) 48’inci yıl dönümleri Ankara’da düzenlenen bir törenle kutlandı. Gazi Orduevi’nde gerçekleştirilen törene Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, KKTC Ankara Askeri Ataşesi Piyade Kurmay Albay Mahmut Gergin, kuvvet komutanları, yabancı misyon temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Tören, şehitler için saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Mücahitler Marşı’nın okunmasıyla başladı. Piyade Kurmay Albay Mahmut Gergin, yaptığı konuşmada, 1 Ağustos 1571’de Kıbrıs Adası’nın Osmanlı tarafından fethedilerek Türk yurdu haline getirildiğini hatırlattı. Gergin, Osmanlı döneminde adanın uzun yıllar boyunca barış ve huzur içinde yönetildiğini belirterek, 1950’li yılların sonunda EOKA saldırıları karşısında örgütlü bir direnişin gerekli olduğunu ve 1 Ağustos 1958’de Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kurulduğunu söyledi.

Gergin, adada Türklere yönelik yapılan mezalimlere değinerek, 20 Temmuz 1974’te Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Harekatı’nın adaya barış getirdiğini vurguladı. Gergin, "1 Ağustos, asil Türk milleti ve kadim Türk devletinin ayrılmaz bir parçası olarak Doğu Akdeniz’de vücut bulmuş kalesi KKTC’nin varoluş tarihinin sembolleşen ve Türklüğün sonsuza dek Kıbrıs’ta kalıcılığının mührünün vurulduğu bir gündür," diyerek etkinliğe katılanlara teşekkür etti.

Girne Yarı Maratonu 2024, 22 Eylül Pazar günü start veriyor. Girne Yarı Maratonu 2024, 22 Eylül Pazar günü start veriyor.

Konuşmaların ardından Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov birlikte pasta kesimi yaptı.